Strejken som inte fanns

Tesla Service Center Infra City, klockan 09:28 idag.

Idag fredag skulle IF Metalls strejk inledas mot Tesla. Som skulle lamslå företagets verkstäder. Vilket gjort många kunder oroliga, om något händer med min bil kommer jag kunna få den lagad?

Därför var vi på plats i morse, vi besökte Teslas service center i Infra City strax norr om Stockholm. Verksamheten var i gång som vanligt. Bilar reparerades, kunder lämnade och hämtade.

Tesla behövde inte planera om några bokningar. För det fanns inga anställda som gått ut i strejk. När vi frågade hur många som strejkar fick vi svaret inga. Inte en enda av de anställda på servicecentret i Infra City hade lagt ner arbetet.

Jag började snacka med verkstadskillarna och de berättade ivrigt att de vill inte strejka. De har redan långt bättre villkor än på tidigare bilverkstäder de jobbat på. En ung kille berättar att ingångslönen är mycket bättre än vad han blivit erbjuden på andra ställen. På det kommer skifttillägg och övertidsersättning som också är betydligt högre än på andra ställen. Plus fördelaktiga aktieobligationer som gjort att han kunnat köpa sin lägenhet. Fick ett antal Tesla aktier när han anställdes som sedan ökat flera hundra procent. Enorm skillnad mot kollektivanslutna bilfirman han jobbade på förut. “Äntligen en arbetsplats där det inte ses som ett handikapp att vara ung” sa han.

Åldern på de anställda är lägre än snittet fyllde en annan anställd i. De som jobbar här är mellan 20-45 år. Lönen och villkoren är bättre än vad åldersgruppen får på andra verkstäder. Vi har en enorm sammanhållning och trivs väldigt på jobbet. Det är låg omsättning på personalen.

När jag frågar om hur de ställer sig till facket, IF Metall och deras krav berättar personalen att facket har varit här flera gånger och informerat dem. De har fått möta fackrepresentanter i företagets konferensrum, de har inte upplevt att ledningen hade försökt begränsa mötena. Men de blev inte särskilt lockade av vad de fick höra. “Om det skulle vara så bra som de påstår skulle de inte behöva stå utanför och kriga” som en av verkstadskillarna sa.

De har sett listan över punkter IF Metall påstår de inte har. Men lönen och villkoren är mycket bättre än hos andra verkstäder. En som valde mellan att börja jobba på VW, Porsche eller Tesla berättade att villkoren var bäst hos Tesla. Förutom lönen har vi även full försäkring 24/7, även om något händer på fritiden eller semestern, och naturligtvis även tjänstepension.

Endast en liten del av de anställda är med i facket. En berättade att han hade gått med på gamla jobbet han hade. Det var så man gjorde på kollektivanslutna verkstaden han jobbade på förut. Han tror att många som jobbar på Tesla och är med i facket gör det av gammal vana, som han. Efter att han började jobba på Tesla har han försökt gå ur facket för att han kände att han inte fick något för pengarna han måste betala varje månad. Men det är en lång process. När strejkvarslet kom tyckte han inte om det, han ville jobba på som vanligt. Vi blev informerade om att alla som vill strejka får göra det – men ingen ville. “Att ingen gick ut i strejk är väl ett tecken på vad vi tycker” sa en av teknikerna.

Det verkar vara likadant även på de andra Tesla centren i landet. Endast några enstaka personer har gått ut i strejk. De flesta jobbar på. Inte för att de har blivit tvingade – utan för att de känner att de inte sympatiserar med fackets metoder.

Dem vi pratade med var väldigt glada att någon äntligen ville höra vad de tycker om det hela. Tyvärr uttryckte de också oro. Alla ville vara anonyma, de är rädda för repressalier – men inte från sin arbetsgivare utan från sitt fackförbund. Bilden jag tog i morse och som syns ovan artikeln var vi noga med att inga ansikten eller registreringsskyltar syntes. En av bilarna var en taxibil, dess ägare behöver den för sin brödföda så vi ombads att deras logga inte skulle hamna på bild. Så pass rädda är alla för vilka stridsåtgärder de kan råka ut för.

 


Uppdatering 2023-11-01: Många har varit skeptiska till ovan artikel. Andra har varit arga. Hur vågar jag åka till en Tesla verkstad och berätta vad jag såg och hört där? Jag har även mottagit hot mot mig som person.

Därför är det skönt att få medhåll från ett kanske oväntat håll: IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä medger att strejken inte fått det genomslag bland personalen de hade hoppats på. “Flera anställda vägrar följa fackets uppmaning till strejk på Teslas verkstäder” säger han i en intervju i tidningen Ny Teknik, “konflikten är komplicerad. Många är inte med i facket, och alla ställer inte upp på strejkkravet.”

Uppdatering 2023-11-03: Sveriges Television intervjuar en Teslaanställd som strejkar. Han bekräftar att han har inte blivit hotad, han är inte rädd för att bli av med jobbet: SVT: Tobias strejkar från Tesla: “Jag tror de kommer ge med sig”

Bookmark the permalink.