Giga Texas

ElonKimbalHats

Elon och Kimbal Musk

Tesla ska bygga en ny bilfabrik i Austin, Texas där Cybertruck, Roadster och Tesla Semi ska byggas.

Vanliga tråkiga bilföretag skulle skicka ut vanliga tråkiga pressreleaser där de med vanliga tråkiga formuleringar skulle beskriva hur deras vanliga tråkiga fabrik kommer byggas.

Inte Tesla.

Företaget har inte sagt någonting om sina framtidsplaner, istället får man pussla ihop ledtrådar mästerligt utlagda av dess VD Elon Musk.

Första ledtråden fick vi i senaste kvartalsrapport:

Tesla19Q4capacity

Lägg märke till hur Tesla Semi, Roadster och Cybertruck inte är listade under Fremont fabrikens tillverkningskapacitet utan separat, under North America.

Sedan twittrade Elon Musk i onsdags plötsligt ut följande omröstning:

Giga Texas tweet

 

Inga ytterligare förklaringar kom om vad detta skulle betyda, men de andra fabrikerna Tesla håller på att bygga heter Giga Shanghai och Giga Berlin (Tesla har förra veckan övergett namnkonventionen Gigafabrik 1,2,3… och gått över till “Giga” följt av närmsta stads namn).

Sedan bytte han platsinformation i sin Twitterprofil till Austin, Texas.

Lägger vi ihop alla dessa ledtrådar får vi teorin om att Tesla kommer bygga en bilfabrik i Austin, Texas där de förmodligen kommer tillverka Cybertruck, Roadster och Tesla Semi.

Vilket låter vettigt i och med att Fremont fabriken nu är uppe i samma tillverkningsvolymer som den hade en gång i tiden som NUMMI fabrik för GM och Toyota, den kommer snart också spotta ut Tesla Model Y bilar i mängder. Det finns inte plats över för de tre nya tillverkningslinor de kommande nya produkterna behöver. Förut pratades det om att dessa nya modeller skulle tillverkas i en ny fabrik som byggs bredvid den ursprungliga första Gigafabriken, batterifabriken i Nevada – men de planer kan alltså nu ha ändrats.

En intressant aspekt är att världen får reda på dessa planer, att Tesla kanske överväger bygga en ny bilfabrik i USA, via Elon Musks privata twitterkonto. Enligt förlikningen mellan Elon Musk och amerikanska finansinspektionen SEC måste all sådan information granskas av en kommitté hos företaget Tesla. Har en sådan granskning skett? Information om en ny fabrik kan ju potentiellt påverka aktiekursen rejält.

Vi tar på oss Cowboyhatten och följer utvecklingen med spänning.

 


Resizer_15751900352162eCar Expo Stockholm

Du glömmer väl inte elbilsmässan eCar Expo i Stockholm i helgen?
Massor av utställare som visar det senaste inom elbilar, laddhybrider och elcyklar på Friends Arena i Stockholm. Du kan dessutom provköra elbilarna inomhus, utsläppsfritt… Läs mer på eCar Expos hemsida.

Tagged . Bookmark the permalink.