IF Metall lättar tillfälligt på sitt varsel

IF Metall passar på alla hjärtans dag på att bryta dödläget flera Teslaägare råkat ut för: folk som hade sina bilar inne på plåtverkstad innan konflikten inleddes och som fastnade kvar där.

Som Marcus som vi berättade om i en tidigare artikel: han blev påkörd bakifrån i somras i fjol, bilen skickades efter några turer till Werksta plåtverkstad i Linköping där arbetet påbörjades på bilen i oktober. Sedan kom IF Metalls varsel – och hans bil placerades halvfärdig i en tält utanför på gården. Enligt Marcus förbjöd IF Metall både fortsatt reparationsarbete på bilen och även alla försök att få loss bilen och frakta den till en annan verkstad. “Min Tesla hålls gisslan av IF Metall” tyckte han.

Till podcasten Bilar med Sladd berättade en annan Teslaägare hur försäkringsbolaget betalade deras lånebil endast i tre månader och nu tvingas de hyra den själva för tio tusen kronor i månaden, varför frun i hushållet inte kunde gå ner i tid på arbetet för studier som hon planerat.

Nu får de drabbade Teslaägarna en chans att få sina bilar lagade. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ringde personligen upp oss för att berätta nyheten: “Vi tycker synd om Teslaägare som har drabbats av konflikten” berättade han “därför har vi infört den här tillfälliga lösningen”. De varslade verkstäderna får nu laga de icke-körbara Teslor som står hos dem. Enligt Veli-Pekka handlar det om runt hundra bilar. Verkstäderna får fram till slutet av april på sig att laga bilarna. Endast icke körbara Teslor som är försäkringsärenden får åtgärdas. Garantiärenden och bilar i körbart skick får fortfarande inte lagas. “De får köra runt buckliga som reklam för Tesla” tyckte Veli-Pekka.

IF Metall kommer ha besiktningsmän som går runt på anläggningarna och avgör vilka bilar som får bli åtgärdade. De har lagt upp information om dispensen på sin hemsida.

“Det verkar bli en väldigt lång konflikt” tyckte Veli-Pekka Säikkälä som anledning till åtgärden, “och vi tycker synd om de Teslaägare som har drabbats”. Nu när konflikten verkar bli extremt långvarig vill de få loss de bilar som ställt till mycket besvär för både dess ägare och för de verkstäder de stått på.

Vi på Tesla Club Sweden gläds åt att de hårt drabbade Teslaägarna nu kan få sina krockade bilar lagade. Redan från dag ett sa vi att IF Metalls varsel riskerade drabba oskyldiga bilägare extra hårt utan att över huvud taget påverka företaget Tesla. De flesta plåtskadeärenden berör endast bilens ägare och dess försäkringsbolag, inte företaget som en gång i tiden sålt bilen. Vi skrev även ett öppet brev till Sveriges alla fackförbund där vi bad dem utforma sina stridsåtgärder så de drabbar rätt motpart.

Vi hade därför hoppats denna förändring skulle bli permanent men till Sveriges Radio har Veli-Pekka sagt att “när det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper”.

Bookmark the permalink.