Ingen facelift på Model S

NoNew

Det har länge spekulerats i att Tesla skulle fräscha upp interiören i Tesla Model S och X så den liknade mer den i Model 3. Tesla Model S släpptes år 2012, det är sju år sedan nu. 2016 gjordes det en facelift på utsidan av bilen då noskonen byttes ut mot en liknande front den då releasade Model X hade. Därför tyckte många att det var naturligt att nu när Model 3 släppts med en helt ny interiör-look skulle även de andra befintliga modellerna anamma det looket och få en facelift på insidan.

Det de flesta spekulanter var överens om var att kommande Model S och X skulle anamma två av Model 3 signature-features: liggande skärmen i mitten och smala springan med luftinblås. Under huven skulle de också börja använda sig av samma batterier som Tesla Model 3 har, istället för dagens som fortfarande importeras från Panasonic i Japan.

Elon_NoNew

Elon Musks senaste tweet sätter dock stopp på spekulationerna. Det blir ingen stor uppfräschning av Model S och X, bara mindre ändringar. Största förändringen på senare tid har varit nya motorn som gick i produktion tre månader sedan.

Tesla har inga årsmodeller på sina bilar utan genomför små förändringar varje vecka. Så snart de har fått leverans av bättre delar sätter de den i produktion. Armstödet som var plast ena veckan kanske blir täckt av konstläder nästa. Eller stötdämparna som blir av bättre konstruktion. Man vet aldrig vilka förändringar det blir men en sak är säker: bilen du ser i showroom är inte som bilen du får (oftast är dock förändringarna så subtila så det knappt märks).

Det enda de har tagit över från Tesla Model 3 än så länge är dess motor. De Model S och X som tillverkas idag har fått Model 3 bakre motor som främre drivkälla. Den motorn är mycket mer energieffektiv än gamla Model S/X motorn, därav bilarnas nya förbättrade räckvidd.

Elon Musks tweet utesluter inte att de inte kommer plocka över flera komponenter från Model 3. Den utesluter heller inte att det kommer göras förbättringar i interiören – men det blir inget stort facelift, i alla fall inte i närtid. Inga förutom aktie-blankare kommer gräva fram Elons tweet ifall Tesla till slut gör ett ansiktslyft på modellerna om några år.

Folk som analyserat bilarnas uppbyggnad menar att det är svårt att lyfta in Model 3 ventilationssystem i Model S och X utan att totalt designa om bilarnas front. Även Tesla Model 3 batterier är svåra att få in i dagens bottenplatta utan att göra den några centimeter tjockare. Ett annat problem med den lösningen vore dessutom att det skulle stjäla batterier från Model 3 produktionen – som begränsas av hur många batterier Gigafabriken kan leverera.

Bakstol

En förbättring undertecknad dock har föreslagit några gånger är att erbjuda recliner-stolar som tillval bak i Model X. De skulle göra bilen till en riktig direktörsvagn. I många länder är det inte du som kör om du har råd med bilar i Tesla Model X prisklass – utan du blir skjutsad. Och kan ni tänka er en snyggare entré till ett business-möte än att tyst glida fram i en Tesla Model X, stanna och falkvingedörren öppnar sig?

Tagged , . Bookmark the permalink.