Jeopardy!

Jeopardy

Tesla var med som en av ämnena i onsdagens avsnitt av Jeopardy i USA. Testa dina kunskaper här!

Varje fråga -eller egentligen svar, för sådana är reglerna i Jeopardy- illustrerades med en videosnutt från Tesla Motors fabrik i Fremont. Verkligen bra reklam på bästa sändningstid!

Här kommer svaren – kan du frågorna?

$200 : Till skillnad från en förbränningsmotor med många rörliga delar, har motorn i Tesla har bara en: rotorn. Som ett resultat sker denna ökning i hastighet på ett ögonblick, så att du kan gå från 0 till 100 på 4,2 sekunder.
(De har tydligen spelat in avsnittet före “The D)

$400 : Karossen av varje bil börjar med en gigantisk 9 000 kilos spole av denna metall, atom #13, som kommer att sträckas, böjas, stansas, målas och mer innan den är färdig.

$600 : Under tillverkningen av Teslas kaross används flera sammanfogningsmetoder, bland annat limning, kall metallöverföring, nitning och elektriska varianten av denna metallurgiska teknik.

$800 : År 2013, 9 år i förtid, betalade Tesla Motors tillbaka 465 miljoner dollar i lån från denna amerikanska myndighets-departement, som med rätta är intresserad av Teslas avancerade teknik.

$1000 : Upptäckt av självaste Nikola Tesla, motorerna som används i alla Teslas bilar utnyttja detta fenomen genom vilket snurrande av en metallisk rotor inuti ett magnetfält skapar en elektrisk ström.

Nå, kan du frågorna? Och kom nu ihåg att du måste ge ditt svar i form av en fråga!

Scrolla ner för svaren:

 

 

 

 

 

 

 

 

inte fuska!

 

 

 

 

 

 

 

 

$200 : Vad är acceleration?

$400 : Vad är aluminium?

$600 : Vad är svetsning?

$800 : Vad är energi?

$1000 : Vad är elektromagnetisk induktion?

Nå? Hur många dollar fick du ihop? Skriv gärna ditt resultat i kommentarerna nedan!

 


TCS ett år sedan: Trettonde branden på ett år – alla bilar återkallas

För exakt ett år sedan berättade vi om att på bara ett år har tretton bilar brunnit, så alla exemplar blev tvungna återkallas. Lugn, vi snackar alltså om Ford Escape SUV. Även andra biltillverkare var tvungna återkalla bilar pga bränder, eller gå ut med minst sagt konstiga varningar om att helst parkera dem utomhus.

För ett år sedan var vi mitt inne i hysterin efter att tre Teslor har fattat eld. Medierna slog på stora trumman – fast glömde bort att fossilbilar brinner minst lika mycket, om inte mer. Under året som har gått har de tre Tesla-bränderna faktiskt öppnat gemene mans ögon och fått dem att inse att fossilbilar är brandfarliga – något som faktiskt stora massor har lyckats blunda för tills dess.

Efter bränderna har Tesla Motors förstärkt skyddet av batterierna på bilarnas undersida och inga fler har brunnit sen dess.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • Mikael Jonsson

    $1200, vart hämtar jag ut dessa? ;)
    (första, andra och tredje frågan. Två sista förstod jag inte riktigt vad de va ute efter)