Model X teaser

ModelXteaserTesla Motors har släppt en teaserbild på sin kommande Model X.

– Vänta nu, vaddå teaser? Man kan ju se Tesla Model X på Tesla Motors hemsida!

Jo, fast bilen man kan se där är Model X första prototyp, en konceptbil. Bilden som har skickats ut till amerikanska Model X reservationshållare sägs däremot föreställa Beta-versionen av bilen, dvs mer eller mindre så som färdiga bilarna kommer att se ut.

Låt oss jämföra bilden med den gamla som finns på Tesla Motors hemsida:

OldXDen första tråkiga nyheten vi kan se är backspeglarna. Tesla Motors verkar inte ha lyckats övertyga amerikanska myndigheter om att det är dags att byta ut speglarna mot kameror. Som vi tidigare har rapporterat ville ju Tesla Motors slippa backspeglarna för att minska bilens luftmotstånd. Konceptbilen hade inga backspeglar, bara små kameror som stack ut där speglarna skulle ha suttit, och deras bild skulle ha visats på instrumentpanelen kring hastighetsmätaren. Men på teaser-bilden har bilen vanliga hederliga backspeglar.

En annan nyhet vi kan se är att falkvingedörrarna verkar ha blivit lite tunnare i nederkant men tjockare kring fönstrena. Om de är välvda annorlunda eller om fotografen bara tog bilden i annan vinkel är lite svårt att se. (Vad är det för klant som alltid ljussätter teaserbilder? ;-) )

Texten som följde med bilden bekräftar den tråkiga nyheten att leveranser av Model X kommer dröja till sista kvartalet av 2015 i USA, och de som beställer bilen nu kan inte förvänta sig leverans förrän tidigast 2016. Inget ord om Europeiska leveranser, men vi skulle bli förvånade om någon Tesla Model X dök upp i Sverige under nästa år. Fabriken i Fremont håller iaf nu på att bygga beta-prototyper som bla ska kraschtestas.

En positiv nyhet är dock att nu är det officiellt bekräftat att Tesla Model X kommer att erbjudas med dragkrok. Fast visst låter det lite konstigt, meningen precis efter bekräftelsen i brevet: “We can also reveal that Model X will be the first electric vehicle with towing capability. The optional tow hitch will support accessories and racks to transport skis and bikes with the minimum effect on aerodynamics.

Vår medlem Henrik har faktiskt sett den färdiga Tesla Model X, och har släppt flera ledtrådar på vårt forum om bilen:

“princip hela bilen är som en helt ny uppfinning”

“Model S:en har en co-officient på 0,24 och X:en har en på 0,26″

“Framsidan och baksidan är ändrad” … “Mittendelen liknar prototypen”

Folk har försökt muta honom med Alladin-askar på forumet men det verkar behövas mer för att få honom att prata :-)

 


TCS ett år sedan: Model S årets bil i Norge

Vår nyhet för exakt ett år sedan var att Norska Dagbladet valde Tesla Model S som solklar etta – både av läsarna och juryn. Sedan dess har Tesla Model S flera gånger blivit den vanligaste bilmodellen i Norge. Vi väntar på årsresultatet – Tesla Motors kommer nog kämpa om epiteten mest sålda bilmodell i Norge med Volkswagen Golf. Guldmedalj är kanske för mycket att hoppas på men pallplats kan det bli!

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---