Kortbetalning även på Supercharger V3

I förrgår berättade vi att Teslas nya fjärde generations Supercharger är utrustad med en liten skärm och kortläsare som möjliggör kunder betala för laddningen med vanligt betalkort.

EU parlamentet röstade den 11 juli i år igenom att snabbladdare i Europa ska år 2026 vara utrustade med kortläsare och skyltade priser. Man ska inte behöva ha mobil för att se priserna och kunna betala. Tesla verkar möta lagens krav med sina Supercharger V3 snabbladdare.

Teslaägare i Hong Kong rapporterar att även Supercharger V3 stationer utrustas med betalterminal i staden. Influencern TESLA知識家 rapporterar att den nya stationen som byggs i Da’an District har fått en liten betalstation vid sidan om.

Hong Kong har redan infört liknande lag EU planerar till 2026, att laddning på publika snabbladdare ska kunna betalas med kort.

Att Tesla nu utrustar sin nya laddstation med kortläsare är ett tydligt tecken på att de planerar öppna upp även sina snabbladdare i Hong Kong för allmänheten, för elbilister med elbilar från andra tillverkare.

På dessa stationer kommer man kunna betala sin laddning på tre olika sätt i framtiden: Teslaägare betalar precis som idag via betalkortet man registrerat i Tesla appen så snart de anslutit laddsladden. Andra elbilister kan använda Tesla appen om de vill – eller gå till betalterminalen, välja stolpe och betala laddningen med kort.

Många kommentarer på vår förra artikel Betala med kort på Tesla Supercharger ifrågasatte om det är verkligen rätt väg att montera kortläsare på snabbladdare? Är det inte bättre att implementera och stödja Plug & Charge? Tesla har ju det mot sina egna bilar på Supercharger: så snart man stoppar i sladden börjar det laddas och betalningen dras automatiskt från ens förvalda betalkort. Både mobilen och kortet kan stanna kvar i fickan.

Vi hoppas verkligen på att Tesla jobbar på att implementera Plug & Charge även för alla andra elbilar som stödjer standarden. Men bistra sanningen är att det finns miljoner med elbilar ute som inte stödjer den. Än idag stödjer de flesta nyproducerade elbilar faktiskt inte Plug & Charge. Då är det bra att Tesla erbjuder så smidig laddupplevelse som möjligt även för de stackars bilisterna.

Kortläsaren bredvid stolpen innebär inte att stolpen aldrig kommer stödja Plug & Charge eller betalning via app – utan är bara en till betalmöjlighet för dem som önskar det. EU och myndigheterna i Hong Kong vill inte tvinga att man bara ska kunna betala med kort för sin laddning – men att om man inte har andra, bättre sätt ska man åtminstone kunna betala med kort som en sista utväg.

Därför hoppas vi i framtiden se betalterminaler poppa upp även bredvid de svenska Supercharger laddarna.

Bookmark the permalink.