Nya Teknikpaketet

autopilot

En stor nyhet vid lanseringen av “The D” var också “The A” – autopiloten. Alla bilar från och med nu utrustas med alla sensorer som behövs för autonom körning. De som köper Teknikpaketet för 37 900 kronor får bland annat med autopiloten. Fast inte än, de funktionerna kommer via trådlösa uppgraderingar i framtiden.

Men märk väl att alla bilar utrustas med de nödvändiga sensorerna! Även de som inte har köpt Teknikpaketet. De bilar vars köpare beslutat sig för att inte bocka för Teknikpaketet kommer ändå att få vad Tesla Motors kallar Säkerhetsfunktioner: backradar och förarassistans (avåkningsvarning och hastighetsvarning). I framtiden kommer de nog också få finesser som automatisk nödbroms och döda-vinkeln varning. Det är väldigt bra gjort av Tesla Motors att inkludera dessa potentiellt livräddande finesser i alla sina bilar!

Däremot måste man ha köpt Teknikpaketet för att få framtida funktioner som Tesla Motors klassificerar som Bekvämlighetsfunktioner: adaptiv farthållare, autonom filhållning, automatisk parkering, mm.

Enkelt uttryckt kommer alla Teslor att varna dig ifall du håller på att köra för nära sidlinjen – men det är bara de med Teknikpaketet som själv kommer styra tillbaka bilen.

Man måste alltså se bortom listan som står på Tesla Motors beställningssida idag, och tänka efter om man vill ha bekvämlighetsfunktioner, eller nöjer sig med enbart säkerhetsfunktionerna.

Övriga punkter på Teknikpaketet är sådant som man antingen anser vara livsnödvändiga – eller sånt man kan vara utan. Navigationen tex förlitar sig på offline-kartor. Något konstigt val år 2014 kan tyckas, då bilen ju har tillgång till de mycket mer aktuella Google-kartorna på mittskärmen?

 


TCS ett år sedan: Norrmännen Teslagalna

Vår nyhet för ett år sedan handlade om Tesla Motors framgångssaga i vår västra grannland: Tesla Model S blev den bäst säljande bilen (bilen, inte elbilen) där, och många var beredda att betala mer för begagnade Teslor än vad de nya kostade! Norge fortsätter än idag vara den bästa landet för Tesla Motors utanför USA.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---