Nyheterna i Version 10

V10

Tesla har släppt version 10 av bilarnas mjukvara till betatestare. Det är en stor uppdatering med många nyheter:

Mest omtalade är kanske Tesla Teater där man kan titta på Netflix och YouTube filmer. När man är parkerad och bilen har kopplat upp sig mot WiFi. Tesla Model 3 liggande skärmformat är som klippt och skuren att visa filmer, och ljudsystemet kan leverera surroundljud i toppklass. Detta i kombination med bekväma säten kan ge en bioupplevelse bättre än de flesta människor har i sina vardagsrum. Samtidigt pågår det rykten om att Tesla håller på och rullar ut ett WiFi nätverk till alla sina Superchargers. Förutom filmer ska man även kunna titta på instruktionsvideos om hur man använder sin Tesla. I Kina innehåller V10 IQiyi istället för YouTube.

Du kan även sjunga karaoke! Det går att välja mellan massor av olika låtar att sjunga till och man kan göra det även medan man kör. Texterna till låtarna visas på mittskärmen dock endast när bilen står parkerad.

Har du spelat färdigt alla banorna på Beach Buggy Racing 2 i bilen kan du glädja dig åt ett nytt spel till bilen: Cuphead! Som bäst kan beskrivas “Super Mario meets Mickey Mouse”, ty spelets grafik är inspirerad av tecknade filmer från 1930-talet… förutom att den är oerhört mycket svårare än Super Mario. Snarare “Contra (Probotector) on hard mode meets Mickey Mouse” om du vet vad det är för spel. Var beredd att dö många gånger.

Och var beredd att köpa en spelkontroll till din bil! Det krävs en för att kunna spela. Lika bra att göra det redan nu, du vill inte panikköpa när V10 dimper ner i din bil. Tyvärr passar inte alla spelkontrollers bilen, man får testa runt lite. Det Tesla har sagt är att Xbox kontroller passar – vill du köpa nåt billigare får du vara beredd att testa runt.

Jag fick ganska många frågande blickar och höjda ögonbryn när jag skulle ut på lunchrasten häromdagen och köpa en passande spelkontroll. “Jaha vilken gaming consol har du köpt? Playstation? Xbox?” frågade mina kollegor. Mitt svar “nej, jag ska ha den till bilen” resulterade i många undrande blickar.

Men V10 handlar inte bara om att göra om bilen till en fullfjädrad underhållningsmaskin du nästan vill bosätta dig i. Det kommer även mer “seriösa” förbättringar. Navigatorn har tex fått många nya finesser. Även om “Feeling Lucky” och “Feeling Hungry” knapparna, som leder dig till intressanta platser och goda restauranger i närheten fortfarande kanske kan anses vara nöjes-funktioner. Men andra förbättringar inkluderar avstånd till platserna som dyker upp i autocomplete när du knappar in något i navigatorns sökruta, eller att du enkelt kan peka på saker på kartan och få upp detaljer om dem. Fortfarande inga waypoints dock.

Personligen ser jag fram emot Joe Mode (namngiven efter någon okänd Joe som troligtvis först velat ha funktionen), som dämpar ljudet man hör varenda gång man slår på och av autopiloten. Min familj är ganska så trötta på alla pling-plong ljud varenda gång man byter fil (tack vare EU måste man ofta slå av autopiloten innan filbyten för deras bestämmelser har fördummat den in absurdum). Fast en autopilot lika bra som den i USA skulle onekligen varit ännu bättre…

Av samma anledning kommer vi heller inte se enhanced summon, att bilen kan själv åka runt på parkeringsplatsen och komma till oss. EU har helt enkelt förbjudit sån funktionalitet. Hur länge? Tja, gissningsvis tills nån europeisk biltillverkare lyckats utveckla en sån funktion.

En förbättring vi dock kommer få är bättre detektering av bilar som kör in i din fil framför dig. Hittills har autopiloten struntat i bilar som glider in framför dig ända tills hela bilen är innanför sidlinjerna. Då panikbromsade den. Nu verkar autopiloten reagera mer som en människa och börja bromsa så snart bilen framför en börjat tränga in sig i filen.

Förutom ovan uppräknade funktioner innehåller V10 massor med andra förbättringar. Små grejer som att det är lättare att hitta knappen som startar telefonsamtal på mittskärmen till att man nu kan ta tag i och vrida och zooma visualiseringen av vad autopiloten ser runt omkring din bil. Vaktläget tar nu också automatiskt bort gamla filer så man slipper få minnet fullt. Man kan dock fortfarande inte se det den spelat in på mittskärmen.

Tesla förväntas börja rulla ut V10 till amerikanska kunder om någon vecka och till europeiska kunder några veckor senare – de måste först begränsa vissa funktioner som autopilot är kapabel att hantera men som lagstiftningen i EU inte tillåter:roll:

Tesla låter sina bilar vinna mark på ett område inga konkurrenter ens har hört talas om. Spela spel eller titta på film i bilen? Vilken annan bilmodell behöver du åka iväg och köpa spelkontroller till? Det som kanske verkar som bara menlös underhållning för vissa kan vara en första glimt av hur vi kommer använda våra bilar när de blir självkörande. Tills dess blir laddpauserna betydligt roligare i alla fall. Eller när du väntar på folk som du ska plocka upp.

Mina kollegor fick i alla fall en helt ny syn på vad en bil kan vara när jag bjöd in dem på spelkväll i min Tesla. Vi körde Beach Buggy Racing i tvåspelar-läge. En styrde med ratten, en med kontrollern och två garvade rumpan av sig i baksätet. Sedan bytte vi. Det var länge sen jag hade så kul i baksätet på en bil… ;-)

Bookmark the permalink.
 • Lukasz Zajac

  Kanske ska man fundera på jailbreak för att gå rund dumma beslut av europeiska åsnor och låta bilen visa sin potential. Jag fattar inte varför alla UN anslutna länder inte kan ha samma krav och regler för trafik.

 • Speedyidol

  Kommer denna uppdatering även till de äldre Teslorna tro?

  • Henke

   du behöver senaste MCU/dator i bilen.

 • Markus Westerberg

  Jag är ganska säker på att uttrycket ”Joe Mode” kommer av Australiens slang för bebis eller unge där detta kallas för en ”Joey”. Som i sin tur kommer av att en kängurus unge kallas för en Joey. Så, Joey blev Joe i USA och därav ”Joe Mode” = ”Barnläge” på svenska? :)

 • martinot

  Körde med den kontroller som följde med min Xbox One S, och det fungerade utmärkt för Teslans Cuphead! Här är ett tips där man kan beställa en i helt egna valfria färger så att den precis matchar ens bil och inredning: https://xboxdesignlab.xbox.com/sv-se/?rtc=1