Platta solpaket från IKEA

soltak

I går började IKEA sälja sina solpaneler SOLSTRÅLE i Sverige. Men innan du börjar irra runt på tag det själv-lagret på IKEA med den där vagnen som verkar vara vetenskapligt utformad för att slå sönder dina skenben måste vi berätta att solpanelerna kan endast beställas online via ikea.se

Ty även om solpaneler nog kommer i platta paket är det inte meningen att gemene man ska montera dem på taket utan IKEA samarbetar med Svea Solar som sköter själva installationen. Möbelföretaget ger egentligen endast sitt goda namn och stora kundnätverk till affären, allt arbete utförs av Svea Solar som även använder sina egna solpanelsleverantörer. Du kommer alltså inte se ett enda brunt platt paket med ordet SOLSTRÅLE på under hela installationen.

I ett inledande skede är det endast kunder i Skåne, Göteborg och Stockholm som kan köpa solpanelerna. Senare i år kommer dock 95% av Sveriges befolkning att kunna nås.

Hemsidan där man beställer offert, och som drivs av Svea Solar är väldigt pedagogisk. Du matar in din adress och får då upp en satellitbild av ditt hus. Där markerar du takytan du tänkte beklä med solpaneler, anger åt vilket håll taket vetter och hur mycket taket lutar. Slutligen berättar du hur mycket el ditt hus drar per år.

Solstrale

Då får du en preliminär uträkning över hur mycket solpaneler du kan få plats med på ditt tak, hur mycket det skulle kosta dig och hur mycket el du kan spara. Undertecknad skulle kunna få plats med 8 kW solpaneler på mitt sydtak som skulle kosta 686 kronor per månad om jag tar dem på avbetalning – men skulle spara mig 820 kronor per månad i minskad elräkning!

Trots räntan och amorteringen på banklånet skulle jag spara 1600 kronor per år.

Det talas mycket om återbetalningstid på solpaneler och de 10-20 år som då nämns verkar vara trevliga men ganska så avlägsna mål. Berätta däremot för folk att de kan spara pengar redan från första månaden efter installation så kommer nog fler än enbart miljöintresserade hoppa på tåget.

Just miljöpåverkan är ett hett omdebatterat ämne när det gäller solceller. Många tar upp alldeles för ålderstigna statistik i sina debattinlägg. Men även med nyare siffror – är solkraft egentligen miljövänligare än säg vattenkraft? Läs vår tidigare artikel om solpanelers miljöpåverkan.

Många elbilister lockas av tanken att ladda sin elbil med solens strålar. De ekonomiska kalkylerna för solpaneler blir också mycket mer fördelaktiga om man räknar på att ersätta dyr bensin med solkraftsel. Men hur kan man egentligen ladda sin elbil med solpanelerna om bilen inte är hemma på dagen utan endast på kvällen? Läs vår tidigare artikel om det.

I USA har Tesla lanserat ett erbjudande liknande IKEA-s: låt Tesla installera solceller på ditt hustak och abonnera på dem. I deras exempelkalkyler kan en boende i Kalifornien tjäna motsvarande 4-11 tusen kronor per år på minskad elräkning. En “no-brainer”.

Tesla har även smått börjat leverera deras solar tiles takpannor med inbyggda solceller till riktiga kunder. De första som har fått offert berättar om dyra priser om man jämför mot traditionella solceller – men billigt om man jämför mot priset att lägga takpannor plus solceller.

I väntan på att Tesla ska börja erbjuda solenergi-lösningar i Sverige också kommer nog många hoppa på IKEA-s platta solpaket istället.

 


TCS ett år sedan: Värm ditt hus på vintern med sommarens sol

Största problemet med solinstallationer i Sverige är att just på vintern när energibehovet är som störst lyser solen med sin frånvaro. Ett forskningsprojekt på Chalmers Tekniska Högskola jobbar dock på att bokstavligen lägga undan energin från sommarsolens strålar till att värma huset på vintern.

Tagged . Bookmark the permalink.
  • Jörgen Moen

    Jättekul att läsa “Läs vår tidigare artikel om solpanelers miljöpåverkan.”, någon som har referens till ännu nyare siffror?, tycker producenterna av solceller är dåliga på att lyfta fram som försäljningsargument hur deras solceller är tillverkade :(.