Raffinaderier bommar igen för gott i pandemins spår

Lysekil

Oljeindustrin befinner sig i djup kris. När världen gick i karantän slutade folk köra bil. Och flyga. Två stora viktiga kunder som plötsligt inte behövde lika mycket olja som förut. Och inte bara lokalt i något land – utan runt om i hela världen. Ett “otänkbart” scenario bara för ett år sedan är verklighet idag.

Först rasade priset på råolja – till och med till negativa nivåer ett tag. Oljebolagen betalade bokstavligen pengar bara någon tog emot svarta geggan de pumpade upp från under jorden! Hellre det än behöva strypa källan vilket kan påverka dess framtida oljeflöde negativt.

Det var dock ohållbart i längden. Oljeindustrin i USA kollapsade. Borrtorn efter borrtorn las ner, gick i konkurs. Det gick till och med så långt att bankerna vände oljeindustrin ryggen. Vem skulle ha trott det för ett år sedan, att oljebolag som i stort sett bara pumpar upp pengar plötsligt inte är kreditvärdiga?

Nu har turen kommit till oljeraffinaderierna. Tidningen Financial Post rapporterar att raffinaderier runt om i världen slår igen. Inte bara tillfälligt utan permanent. Än så länge framför allt i Asien och Nordamerika, som till exempel Shells anläggning i Filippinerna och Marathon Petroleum (USA-s största raffinaderibolag) anläggningar i Kalifornien och New Mexico. Men enligt bedömare är det Europas tur snart. 9% av raffinaderikapaciteten i Europa riskerar stängas innan 2023.

Största problemet för oljebolagen är att trots lättade karantänrestriktioner ökar inte oljekonsumtionen nämnvärt igen. Folk har fått ändrade vanor. Allt tyder på att dessa förändringar kan bli permanenta. Folk reser mindre, både i jobbet och privat. Videomöten ersätter konferensresor. Flygskam började bli ett begrepp redan innan pandemin bröt ut.

En väloljad(!) industri som var optimerad efter ständig efterfrågan klarar inte den plötsliga omställningen särskilt bra, när svarta guldet i år omvandlats till Svarte Petter.

Vem vet? Kanske även utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil (bilden ovan) kan få en oväntad vändning?

 


RefineryLäs även våra tidigare artiklar i ämnet:

Oljeindustrin i kris

Oljekollapsen i USA

 

Bookmark the permalink.