Så beställer du Tesla Model 3

m3-2-jpgHar du köat utanför Teslas butiker den 31 mars 2016, eller förbokat din Tesla Model 3 på Internet samma dag kommer du idag eller de närmsta dagarna få vidstående mejl i ditt mejlbox.

Enligt våra källor kommer alla som har förbokat Tesla Model 3 få mejlet under denna månad.

För säkerhets skull logga in på din konto-sida på Teslas hemsida och dubbelkolla att det mejlkonto du angav vid registreringen för över två år sedan fortfarande gäller.

Kolla även i spamfiltret på ditt mejlkonto att Teslas brev inte fastnat där.

Det räcker om du kollar där endast varannan minut 😉

Tesla skickar ut mejlen gruppvis, Tesla Club Swedens medlemmar har rapporterat samma klockslag på de mottagna mejlen, flera omgångar per dag.

Tesla påstod att Teslaägare skulle ha förtur i kön men även många av våra medlemmar som inte äger en Tesla har rapporterat att de redan har fått inbjudningsmejlet.

Klickar du på DESIGNA NU länken i mejlet kommer du till en speciell design studio sida enbart tillgänglig för dem inbjudna: (klicka på bilderna för större bild)

Model31

På första sidan kan du välja mellan Long Range och Performance versionerna av Tesla Model 3. Båda är fyrhjulsdrivna och utrustade med premium interiörpaketet.

  • Long Range modellen har 544 km WLTP räckvidd, 233 km/h topphastighet och 4.8 sekunders acceleration 0-100 km/h. Utgångspriset är 650,200 kronor.
  • Performance modellen har 530 km WLTP räckvidd, 250 km/h topphastighet och 3.7 sekunders acceleration 0-100 km/h. Utgångspriset är 767,200 kronor.

Till båda dessa priser tillkommer det 9180 kronor i leverans och dokumentavgift.

Företagsleasing börjar från 4196 kr/mån. (Model 3 Long Range, 131,876 kr i handpenning, 1.95% ränta, 263,752 kr exklusive moms i restvärde, 36 månader, 10,000 kilometer) Performancemodellen från 4941 kr/mån. Skatteverket har inte meddelat förmånsvärde för Tesla Model 3 än.

Model32

Sedan är det dags att välja färg och fälgar. Svarta färgen är inkluderad i grundpriset, väljer du någon annan färg får du betala extra:
M3midnightsilvermetallicMidnight Silver Metallic 16,600 kronor

M3deepbluemetallicDeep Blue Metallic 16,600 kronor

M3pearlwhitemulticoatPearl White Multicoat 22,100 kronor

M3redmulticoatRed Multicoat 27,600 kronor

På Long Range modellen kan du även välja om du vill ha de 18 tums aero fälgar som ingår i priset eller om du vill uppgradera till 19 tums sportfälgarna?  Innan du bestämmer dig bör du veta att Aero fälgen egentligen är en navkapsel som döljer ett par helt OK lättmetallfälgar.

M3sport19 19 tums Sportfälgar 16,600 kronor

Performance modellen kommer alltid med 20 tums performancefälgar.

Model33

Nu är det dags att välja mellan svart eller vitt premiuminteriör. Det svarta interiören ingår i priset Vita interiöret kostar extra:

M3whiteInt Vitt interiör 11,100 kronor

Man kan bara beställa bilar med premiuminteriör än så länge, med motorstyrda stolar i syntetmaterial, premium ljudsystem, förvaringsfack mellan framstolarna och USB uttag bak. Det är först när Standard Range modellen släpps framåt sommaren nästa år som man ska kunna beställa standard interiören med tygstolar. Vi som bor i kalla Sverige ska dock vara medvetna om att uppvärmda stolar och backspeglar ingår endast i premiuminteriören.

Model34

Sist ska du välja mellan om du vill beställa autopiloten redan nu, för 55,000 kronor, eller först efter leverans för 77,000 kronor. Det är bara att inse att förr eller senare kommer du ändå vilja ha autopilot 😉

Autopiloten heter “uppgraderad” för den kommer klara filbyten på motorvägar och välja rätt fil som krävs enligt navigatorn. Det handlar dock inte om full självkörningsförmåga, vilket enligt Tesla kommer behöva byte av datorn i bilarna och köp av funktionaliteten i framtiden.

Beställer du bilen utan autopilot får du ändå dess säkerhetsfunktioner automatisk nödbromsning och frontal- och sidokollisionsvarning utan extra kostnad. Plus en traditionell, icke-adaptiv farthållare.

Model35

På betalningssidan behöver du betala 15,000 kronor i beställningsavgift. Den avgiften tillsammans med de 10,000 du betalat vid förbokningen kommer dras av från bilens slutpris. Resterande pris ska du sedan betala innen bilen levereras till dig någon gång i februari eller mars nästa år. Tills dess ska du också bestämma dig om du vill köpa bilen kontant eller företagsleasa den. Tesla erbjuder ingen privatleasing.

Bilen levereras med 3 års vagnskadegaranti och 3 dagars ångerrätt. Tesla förstår att kunder tvingas nu beställa en bil som de kanske har provsuttit men inte kunnat provköra. Därför har de 3 dagars ångerrätt efter leverans. Är du inte nöjd med bilen kan du lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka.

 

Beställt3

Vi har ställt frågan till våra medlemmar som hade fått inbjudningsmejlet om de sedan hade fullföljt sin beställning av bilen? 28% hade redan gjort det och beställt ungefär hälften-hälften Long Range modellen respektive Performance modellen av bilen. Lika många, 29% bestämde sig istället för att vänta på Standard Range modellen som sägs komma andra kvartalet nästa år.

27% av de tillfrågade hade inte beställt någon Model 3, de är nöjda med bilen de redan har. Denna till synes höga och förvirrande andel förklaras av att många av dem första som fick inbjudningsmejlen var befintliga Teslaägare som redan har en Tesla Model S eller X. De betalade förbokningsavgiften enbart för att säkra sin plats i kön ifall de skulle bestämma sig för att byta – eller av rent altruistiska skäl, att stödja företaget.

Siffran som dock borde oroa Tesla är de 16% av deras tilltänkta kunder som inte beställt bilen trots att de skulle kunnat – bara för att den saknar dragkrok. Vi på Tesla Club Sweden har tjatat på företaget via alla upptänkliga kanaler, till och med lyckats nå självaste Elon Musk med vårt budskap, men ändå släpper de bilen utan dragkrok i Europa?

Vi ställer vårt hopp till ovan rader i Tesla Model 3 användarmanual där de nämner en kommande Tesla-godkänd dragkrok. Takräcke var en annan mycket efterfrågad tillbehör till bilen – den släpptes äntligen förra veckan.

 

Gå och kolla nu i ditt mejlbox ifall du också har fått det efterlängtade mejlet nu. Om inte kan du istället ägna tiden åt att ögna igenom Tesla Model 3 användarmanual.

Tagged , , . Bookmark the permalink.