Supercharger vid Köpenhamns flygplats

Supercharger_soon

Tesla Motors håller på och installerar en Supercharger snabbladdarstation vid Köpenhamns flygplats, rapporterar supercharge.info och zeemaps.com.

Adressen är Kirstinehøj 43, ungefär så nära Sverige man kan komma på danskt mark. Precis efter Öresundsbron och sänktunneln, när man till slut ser dagsljus igen och är framme vid Kastrup på Danmark är det bara 5 kilometer kvar till laddaren. Från E20 ska man ta avfart 18-Tårnby för väg 221 mot Dragør, och sedan svänga till vänster.

Låter adressen Kirstinehøj 43 bekant så är det pga Tesla Motors har en Service Center där. Placeringen av Supercharger laddstationen är lite udda här, de brukar oftast (men långt ifrån alltid) placeras vid rastplatser längs med motorvägar. Men iom att Service Centret i sig är bara 1 kilometer från E20 och Tesla Motors redan äger marken där så är det förståeligt.

För många svenskar kommer den här Superchargen vara den första utländska de kommer att besöka på resor mot kontinenten. Efter Öresundsbron kommer det en lång sänktunnel under havet, och sedan dyker man upp från tunneln precis vid Köpenhamns flygplats och i närheten av Superchargern.

Det som man måste tänka på vid framtida resor är att det faktiskt är 25 km från vägtullen på svenska sidan Öresundsbron till Supercharger stationen i Danmark! Har du mindre än 5 mil range kvar i bilen så försök inte ge dig över Öresundsbron! Det är starka vindar på bron, och en lång uppförsbacke i slutet av tunneln så du behöver mer range kvar i batterierna än de 25 km GPS-et säger! Annars blir det en väldigt pinsam bogsering -med tidningsrubriker- om din laddning tar slut mitt i sänktunneln under Öresund! Det sista i sänktunneln är dessutom en lång seg uppförsbacke, som man inte vill ge sig på med tomma batterier.

Det borde sättas upp stora skyltar om att har du för lite laddning i din bil – börja inte åk Öresundsbron! Eller ännu hellre borde din Tesla protestera redan vid svenska brohuvudet. Bilen vet ju var den är (GPS) och den vet laddningen kvar i sina batterier, den skulle lätt kunna lägga ihop ett och ett och protestera, eller rent av vägra(!) åka på Öresundsbron om den vet att den inte orkar ta sig hela vägen över till andra sidan. Kom igen Tesla Motors – vi vet att ni kan om ni vill!

Närmar du dig Öresundsbron och känner att du har lite för lite laddning kvar i bilen för att våga dig över utan pinsamma tidningsrubriker så är räddningen tack och lov nära. Räddningen består av IKEA Malmö och dess laddstationer. IKEA Malmö passerar du ca 5 km innan du når fram till Öresundsbrons svenska brofäste, trafikplats Petersborg (näst sista avfarten från E20 innan bron). IKEA Malmö erbjuder 4 st 230V 16A vägguttag och 2st Mode 3 Type 2 laddkontakter (medtag egen kabel!). Till och med 230V vägguttagen duger, för du behöver bara ladda in några få extra mil i bilen innan resan över till Danmark. (Kom ihåg att ha minst 5 mil rated range innan du åker därifrån, för säkerhets skull.)

Börja inte din Europaresa med att göra bort dig!

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.