Vi vill inte ha de bästa P-platserna

MoSICE

Ofta ser man att elbilsplatserna på en parkeringsplats är de bästa platserna närmast ingången, precis bredvid handikapp-platserna. Jag misstänker de som utformat platsen försökt vara elbilisterna till lags – eller kanske bara velat “grönmåla” sig så alla som går förbi ska se hur miljövänliga och moderna de är?

Många köpcentra och parkeringsplatser har liknande riktlinjer uppsatta som tex Huddinge kommun, i vars parkeringsprogram man kan läsa “När nya bilparkeringsanläggningar uppförs bör de mest attraktiva platserna reserveras för bilpoolsbilar, elbilar och/eller andra eldrivna fordon som förses med laddstolpar.”

De motiverar detta med att kommunen ska uppmuntra användningen av miljöbilar. Laddplatserna “bör placeras på attraktiva platser, nära målpunkten, för att ytterligare stimulera användandet.”

Problemet är bara att resultatet blir precis tvärtom.

Det enda som händer då är att laddplatserna blir konstant ockuperade av fossilbilister som -oftast faktiskt omedvetet- parkerar på de platserna och hindrar elbilister från att kunna ladda! Istället för att laddplatsen kommer till nytta och stimulerar användandet blir elbilister avskräckta från att besöka ställena, och i långa loppet avskräckta från att ens försöka ladda ute.

Läser man på sajter där laddplatser recenseras, som tex uppladdning.nu kan man se att laddplatserna elbilister föredrar är inte de närmast ingången till tex ett köpcentrum – utan de längst borta! För är laddplatsen i en oattraktiv hörna av parkeringen är den inte blockerad av fossilbilar. Hellre att man får gå några meter bara laddplatsen är ledig och man kan ladda! Fast förstås, då är det inte lika många som kan se att köpcentrat eller parkeringsbolaget har varit hippt och miljövänligt…

Kära köpcentrum, parkeringsbolag och andra som bygger laddplatser: gör inte om de mest attraktiva platserna till laddplatser! Då kommer de ändå inte kunna användas. Utan ta ett varv och hitta de där platserna som ingen ställer sig på – och gör om dem till laddplatser! På så vis kan vi elbilister vara någorlunda säkra på att platsen faktiskt går att använda när vi kommer och behöver ladda.

Om ni nu absolut är tvungna att göra om de mest attraktiva platserna till laddplatser (det där med att de ska synas) så antingen se till att de är ordentligt skyltade, eller bötfäll de fossilbilister som parkerat där. Det kommer ge er en rejäl inkomstkälla som gör att laddplatserna snabbt betalar sig ;-)

 


Alla de som tvivlar på om elbilar kan funka på vintern borde titta på den här reklamfilmen från Nissan:

 


TCS två år sedan: BMW i3 testkörd

För två år sedan testkörde vi elbilen BMW i3. Vi gillade flera aspekter av den, som tex dess körkänsla, men inte bakdörrarna.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Jan Mill

  Så är det.

  • Björn

   +1

 • Elbilisten

  Det är en fin tanke att man vill göra det så bra och bekvämt som möjligt för elbilister. Tyvärr är det även denna tanke som på vissa ställen leder till att laddstolpen monteras på rutan för rörelsehindrade. Då får man stå och fundera på om det är den rörelsehindrade som står i vägen för hen som vill ladda – eller tvärtom. Sen kan man ju förstås vara rörelsehindrad och köra elbil. Var ska stopen då stå? Kanske vid strecket mellan sista handikapparkering och första vanliga som nu inte är en vanlig parkeringsruta utan en laddplats. Hmm, nu blev det krångligt.

 • TheSailor

  Skulle vara intressant med en artikel ang. buller och hur elbilarna kan påverka detta. Vi vet ju att vid låga hastigheter så är ju bilarna knäpptysta, men vad kan göras vid högre hastigheter? Kan elbilarna utformas på annat sätt för mindre luftmotstånd? Vad händer på däckfronten, asfalt etc

 • Kim

  Såg en artikel om elflygplan. Där airbuss hade tagit fram ett mindre plan som kunde flyga över Engelska kanalen. Man hade även planer på ett större elpassagerarplan som skulle kunna flyga över atlanten. Tänk så tysta de borde bli. Någon som hört något mer om dessa elflygplan?