Vill tyska miljöaktivister verkligen stoppa Tesla?

GF_Berlin_before

Flera tidningar berättade igår att tysk domstol hade stoppat bygget av Teslas tyska bilfabrik efter att miljöaktivistgruppen Grüne Liga Bramdenburg hade protesterat mot att skogen som står på fabrikens plats ska huggas ner.

Kan det verkligen vara sant?

Bäst att kolla i lokaltidningarna, de är ju närmast källan så att säga. Tidningen Tagespiel Potsdamer intervjuade Grüne Liga Brandenburgs ordförande Heinz-Herwig Mascher på plats om varför de stoppade avverkningen av skogen:

“Vi vill inte hindra Tesla” slog herr Mascher fast på en gång redan i början av intervjun, “men vi vill ha en korrekt process under rättsstatsprincipen”.

Följande har nämligen hänt:

En gång i tiden, år 2001 ville BMW bygga en bilfabrik på platsen, de gick igenom alla steg, de skaffade alla behövliga tillstånd – men precis på slutet ändrade de sig och projektet lades ned.

En av de viktigaste anledningarna Tesla valde just det området i hela Europa var just att platsen var godkänd för bygge av bilfabrik.

Dock ej godkänd för just exakt Teslas ritningar. Tesla lämnade in sin detaljplan till kommunen i januari, som i demokratisk anda la ut den för synpunkter fram till femte mars, varpå kommunstyrelsen formellt kommer besluta den 18:e mars.

Tesla ville dock inte vänta så länge utan fick tillstånd från stadsbyggnadskontoret att “på egen risk” börja förbereda marken, fälla skogen redan innan slutgiltiga beslutet. Skulle fabriksbygget mot förmodan avslås förband sig Tesla att återställa marken, återplantera skogen. Med gamla beslutet i ryggen är det ingen som på allvar tror att Tesla kommer få något annat än godkänt för sitt fabriksbygge.

Grüne Liga Brandenburg anser dock att ingen ska få någon sådan förtur. Rätt ska vara rätt. Därför överklagade de tidigareläggningen av byggstarten först till Förvaltningsdomstolen i Frankfurt, som dock i fredags beslöt till Teslas favör, sedan till högre förvaltningsdomstolen i Berlin som i lördags stoppade så avverkningen tillfälligt. Fram till nästa tisdag har folk nu möjlighet att göra eventuella invändningar mot bygget utan att ställas mot redan genomförd faktum. Skulle arbetet inte pausats skulle hela skogen på 91 hektar ha avverkats redan den här veckan.

Det är inte trädavverkningen i sig som är problemet. Det är inte urskog på platsen utan planterade träd i långa rader, som planterades just för att de efter några år skulle avverkas. Teslas fabriksbygge på platsen endast tidigarelägger avverkningen – träden skulle ändå fällts förr eller senare. Och istället för att sedan plantera lika många träd på platsen igen planerar Tesla plantera tre gånger så många träd på annan plats.

Vissa källor påstår att skogen till och med planterades efter att BMW gav upp sina planer att bygga fabrik där men jag kunde inte bekräfta dessa uppgifter.

Det är alltså inte så mycket träden i sig Grüne Liga Brandenburg vurmar för – utan för djuren som hade flyttat in i skogen och gjort den till sitt hem.

Tesla har därför hängt upp 400 fågelholkar i skogen som efter att fåglar flyttat in i dem ska flyttas till nya områden. Företaget ska även flytta kompletta myrstackar till närliggande skog. Även ormar och andra reptiler ska fångas in och flyttas. Det finns även en utrotningshotad art av fladdermöss i skogen som häckar på två träd i området; även de ska fångas in och flyttas. Tesla gör allt de kan för att fabrikens påverkan på områdets fauna ska bli så minimal som möjligt.

Talande för hela situationen är att lokaltidningen håller ganska barsk ton mot miljöaktivisternas ledare, med frågor som “Är du inte rädd för att torpedera ett projekt som är så viktigt för regionen?” och “Varför agerar du alls mot Teslas planer?”

Men tyska mentaliteten har talat. Rätt ska vara rätt. Ingen ska få förtur. Inte ens om deras mission är “att påskynda världens övergång till hållbar energi”.

Bookmark the permalink.