Det säljs fler Teslor än BMW i USA

FremontTeslas

Med färska leveranssiffror från augusti i hand kan vi chockerat konstatera att Tesla sålde fler Model 3 i USA förra månaden än BMW sålde personbilar totalt.

Tesla sägs ha levererat 17,800 Model 3 i USA förra månaden (plus 2625 Model S och 2750 Model X). BMW levererade 14,450 personbilar i USA samma månad.

Förtydligande: artikeln baserar sig på amerikanska siffror. I USA räknas stora SUV inte som personbilar utan i samma kategori som pick-up trucks. I USA är det naturligt att stora SUV-ar inte är personbilar – i Sverige har vi andra klassificeringar. Räknar man med alla modeller, inklusive de stora SUV-arna levererade de två tillverkarna ungefär lika många bilar, BMW 23,789 och Tesla 23,175 (Model 3+S+X sammanlagt). Teslas siffror uppskattas till mellan 17,800-20,450 tillverkade Model 3 förra månaden. Innan vi har fått de exakta siffrorna har vi i denna artikel tagit den mest pessimistiska uppskattningen.

Leveranserna av Tesla Model 3 gick om konkurrenten BMW 3-series volymer i USA redan i maj i år. I juli gick siffrorna om Tesla Model 3 främsta avgasbilskonkurrenter BMW 3-serie + Audi A4 + Mercedes C-klass + Lexus IS sammanlagt.

Och nu säljer alltså Tesla fler personbilar än BMW i USA. Utvecklingen har gått i rekordfart och många konkurrenter sover nog dåligt om nätterna. Speciellt med tanke på att samma utveckling kommer nog upprepa sig i marknad efter marknad, på kontinent efter kontinent när Tesla Model 3 börjar säljas utomlands. Hundratusentals personer har redan beställt bilen runt om i världen och väntar med spänning på sin leverans.

Tesla Model 3 är den femte mest sålda personbilen i USA. Endast Toyota Camry, Honda Civic, Honda Accord och Toyota Corolla har högre försäljningsvolymer än Model 3. Inte särskilt mycket högre heller: vinnaren Toyota Camry levererades det 30,141 exemplar av förra månaden i USA. Tittar man på totala topplistan som listar både personbilar, SUV-ar och pickup trucks hamnar Model 3 på femtonde plats.

Tesla säljer dubbelt så mycket bilar i USA som Volvo (redan förra månaden).

Teslas leveranscenter rapporteras gå på knäna över det ökade arbetstrycket. De ska leverera tiodubbelt fler bilar nu än för ett år sedan. Kunder rapporteras ha behövt vänta på att få sina redan tillverkade Tesla Model 3. Tesla försöker minska tiden det tar att överlämna en ny bil till kund till endast fem minuter. Kunden får instruktionsvideor mejlade innan leverans så väl på plats är det bara pappersarbetet som ska ta tid, och överlämnandet av nyckeln. Tesla har fått hyra tillfälliga parkeringsplatser i närheten av sin bilfabrik i Fremont för att husera de färdigbyggda bilarna på väg ut till kunderna (speciellt med tanke på att den parkeringsplatsen de hade på fabriksområdet i Fremont har de byggt ett stort “not-a-tent” på med en extra tillverkningslina i).

Det pratas en del om “Tesladödare” ibland, elbilar från andra tillverkare. Diskussionen sätts lite i perspektiv då man inser att det levererades 17,800 Tesla Model 3 i USA förra månaden – mot 1315 Nissan Leaf och 1225 Chevrolet Bolt. Bilarna som sägs utmana Model 3.

Det såldes tretton gånger fler Tesla Model 3 än Nissan Leaf i USA i augusti.

Jaguar I-Pace, Mercedes EQC, Hyundai Kona, med flera kommande konkurrenter planeras tillverkas i 10-30,000 exemplar per år – lika mycket Tesla nu tillverkar var och varannan månad. Innan produktionen ens nått full fart.

Tesla aktien har länge varit den mest blankade aktien i USA. Många satsade pengar på att aktiekursen skulle falla, att det skulle gå dåligt för företaget. Senaste månaden hade dock många blankare övergett aktien, Tesla är inte längre den mest blankade aktien utan glidit ner till tredje plats efter Amazon och Apple.

Tesla har nu levererat uppskattningsvis 85,000 Model 3 sedan produktionen av bilen startade. Och tillverkar över 17,000 nya i månaden. Av dessa två siffror är det lätt att räkna ut att Tesla kommer passera 100,000 levererade Model 3 redan denna månad.

Spot the difference

 


TCS ett år sedan: Sveriges el(d)själ

För ett år sedan hedrades jag med utmärkelsen “Sveriges el(d)själ” som Power Circle, Fortum och Fores delade ut, överlämnad av partiledaren Annie Lööf. Samma dag hade även nya Nissan Leaf världspremiär.

Tagged , , . Bookmark the permalink.