Elons soffa sprider ljus i Kenya

ElonCouch

Visste du att Elon Musk har en bäddsoffa i Teslas bilfabrik i Fremont han kan sova över på vid behov, som är donerad av oss på Tesla Club Sweden? Och att den soffan hjälper sprida ljus i nattmörkret i Kenya? Lång historia, låt oss börja ifrån början:

CBScouch

Efter att år 2018 ha sett miserabla soffan Elon Musk brukade använda när han sov över på Fremont-fabriken på TV-programmet CBS This Morning beslöt vi oss på Tesla Club Sweden att göra något åt saken. Vi kom på idén att skänka en IKEA soffa till honom. På tre timmar donerade våra medlemmar 10,000 kronor för ändamålet, slutsumman av vår insamling hamnade på 13,000 kronor. Läs mer här.

Samtidigt (nåja, dagen efter om vi ska vara noga) kom Tesla-YouTubern Ben Sullins på samma goda idé och startade sin egen insamling. Han fick ihop 7614 dollar. För att inte stapla soffor ovanpå varandra beslöt vi oss för att samarbeta och leverera en gemensam soffa till Elon.

Till slut blev det så att själva soffan donerades av möbelvaruhuset Wayfair och vi donerade våra pengar till välgörenhet istället. (Läs hela historien här och här.) Ben donerade pengarna till Renewable World – vi investerade våra pengar i svenskbaserade Trine.

ElonTweetCouch

Vi investerade våra pengar i Trine-projektet BBOXX2 som levererade solcellsinstallationer till 7700 hem i Kenya. Trine är en crowfundingplattform för investeringar i solenergi i tredje världen. Till skillnad från ren u-landshjälp så handlar det alltså om investering, man får efter ett tag tillbaka sina pengar – med ränta. Våra investerade €1245 hade efter två år vuxit till €1465 och betalats tillbaka till oss.

Bboxx3

BBOXX är ett färdigt paket med 50 W solpanel och ett batteripack på 0.2 kWh som laddas under dagen och kan driva lampor, radio och TV under natten. Batteripacket har USB uttag för laddning av mobiler mm och 12V uttag för att driva de andra apparaterna. Ett komplett system för att elektrifiera ett hem. Man kan även köpa till fläkt, vattenpump till brunnen med mera. Det är nästan så man blir sugen att skaffa ett paket själv. BBOXX paketen kostar från motsvarande 1900 kronor i Kenya och säljs på tre års avbetalning. Billigare i både inköp och drift än alternativet dieselaggregat som hittills använts. Eller fotogenlampor. Och mycket bättre för miljön.

Bboxx2

Nu har vi återinvesterat alla våra pengar i ett nytt Bboxx projekt, BBOXX14 (ja de har kört dussinet omgångar till sedan vi senast var med). Den kommer ge nästan 32 tusen personer tillgång till elektricitet. Och tack vare våra medlemmar som investerat i andra projekt har vi nu kunnat toppa våra inkomster från BBOXX2 med €50 och satsa hela €1515 i BBOXX14!

Alla som använder vår referral-länk och själv satsar i Trine får €10 som välkomstbonus – samtidigt som vi också får €10 att kunna satsa i nästa finansieringsomgång.

De fattigaste i världen, som inte har tillgång till elnät får tillfälle att hyrköpa miljövänliga solanläggningar. En liten solpanel och ett batteri kan förändra en hel familjs liv till det bättre. Och om två år när vi har fått tillbaka våra investerade pengar kommer vi att köra en ny omgång igen. På så vis kommer Elons Soffa fortsätta sprida mer och mer ljus i tredje världen.

Bookmark the permalink.