Ingen service på Tesla längre

Tesla har gått ut med en revolutionerande nyhet på sin webbsajt: Teslas bilar kräver inte service!

I USA i alla fall. Tesla har tagit bort all text om serviceintervaller och årlig service från sin amerikanska hemsida. OBS dock att texten är fortfarande kvar på den svenska hemsidan.

Tesla har hittills haft en rekommenderad men ej obligatorisk årlig service där de gick igenom bilarna. Servicen var frivillig, även om du inte servade bilen gällde bilens garantier. (Endast restvärdesgarantin vid leasing kunde påverkas.)

Nu har dock Tesla samlat på sig tillräckligt med data för att våga säga att den där servicen behövs inte.
Tesla har avskaffat årlig service och serviceintervaller.
Går något sönder på din bil ska du naturligtvis boka tid för verkstad (man gör det enkelt i mobilappen) och de lagar din bil men det behövs ingen förebyggande årlig service längre.

Rekommendationen att du bör byta luftfilter och kontrollera bromsvätskan vartannat år är dock fortfarande kvar även på amerikanska hemsidan som en frivillig åtgärd som inte påverkar bilens garantier.

Tesla erbjuder ingen serviceplan längre till nya bilar och ägare av äldre Teslor kan få pengarna tillbaka ifall de vill avsluta sina förköpta serviceplan.

Alla bilkalkyler ställs på ändan nu när servicekostnaden för Teslas bilar blir noll. På riktigt noll. För vissa andra bilar brukar kostnaden för de första få servicetillfällen ingå i bilens nypris, men sedan måste man börja betala. Men för Tesla behövs det inte förebyggande service över huvud taget. Den första moderna bilen som inte tvingar ägarna besöka verkstad om och om igen “för säkerhets skull”. Utan enbart när det verkligen behövs.

Andra biltillverkare sitter nu i rävsaxen med sina elbilar: de har väldigt svårt att införa liknande servicefrihet då det inte är de själva som äger serviceverkstäderna utan tvärtom, alla deras lokala återförsäljare i de olika länderna lever egentligen på att sälja service till bilarna. Skulle de avskaffa årlig service för elbilarna skulle det bli ramaskri bland återförsäljarna.

Vi betonar än en gång att ändringarna gäller än så länge endast Teslas amerikanska hemsida.

Nu väntar vi med spänning på att även den svenska sidan ändras!

 


TCS fem år sedan: Elbilar dålig affär för norska bilverkstäder

Redan 2014 märkte bilverkstäder i vårt grannland att det är mycket mindre som går sönder på elbilar.

TCS ett år sedan: Tesla har de bästa verkstäderna

Enligt en stor undersökning gjord av tidningen Auto Motor & Sport hade Tesla de överlägset bästa verkstäderna.

Bookmark the permalink.