Juluppdateringen är här

AppleMusic

Tesla har börjat en årlig tradition att släppa en mjukvara full med “julklappar” till bilarna varje december. Årets upplaga har precis börjat skickas ut till våra Teslor, den är fullproppad med både praktiska och roliga nya funktioner.

Den största nyheten som berör de flesta bilar är Apple Music. Har du ett Apple Music konto kan du nu logga in till den i bilens app och lyssna på alla dina favoritlåtar.

Navigatorn har fått lite förändrat utseende: ankomsttid och några av kontrollerna har flyttats från övre vänstra till nedre vänstra hörnet av kartan.

Tesla Model Y Performance har fått Track Mode. En länge emotsedd nyhet som kommer vara till nytta på vår nästa Track Day.

Väntar du på leverans av din Tesla Model S eller X Plaid kan det vara roligt att veta att när du får din bil kommer du kunna spela Steam spel på den. Bilens inbyggda speldator är lika kraftfull som den senaste generationen konsolmaskiner. Du kan spara din position i spelen och fortsätta spela hemma på din dator. Uppdateringen låter nu även blåtands spelkontroller att ansluta till bilen, som tex PS5 kontrollerna. Endast tillgänglig senaste versionen av Tesla Model S och X Plaid, de som precis börjar levereras i Sverige nu.

Kommer du fram till din Tesla medan du pratar i telefon kommer samtalet ej längre att automatiskt kopplas över till handsfree utan bilen kommer att fråga om du vill koppla samtalet.

Interna kameran uppe vid backspegeln kan nu skicka sina bilder till din mobiltelefon i vaktläge och hundläge så du kan se vad som pågår inne i bilen.

uppspelningskontrollerna (för radio, Spotify etc) har flyttats åt vänster på Model 3 och Y mittskärm så de är lättare att nå. (Fast skyms nu av högerhanden som håller i ratten… ej helt genomtänkt.) Swipar du kontrollerna åt höger eller vänster kan du nu kolla däcktryck och odometer.

Har du MyQ kontroll av din garagedörr kan din Tesla Model 3, Y och nya S och X Plaid koppla upp sig mot MyQ och fjärrstyra garageporten.

Nu kan du även öka eller minska på fläkten medan temperaturstyrningen fortfarande är kvar i auto i Model 3, Y och nya S och X.

Model 3 och Y har nu också fått samma autoblinkers som de nya Model S och X Plaid haft ett tag. Namnet är lite missvisande: det är inte det att blinkersen börjar blinka automatiskt utan att de slutar blinka efter filbyte, sväng eller liknande. Hittills krävdes det att du vred tillbaka ratten tillräckligt för att blinkersen skulle sluta blinka. Men ibland i vissa korsningar så var inte rattrörelsen tillräcklig för att mekaniskt avsluta blinkningen. Med autoblinkers ser bilens GPS att du har lämnat korsningen och stänger av blinkersen även om du inte vridit tillbaka ratten hela vägen.

Bilens telefonapp kan nu leta efter kontakter på din mobil eller annan ansluten blåtandsenhet.

Tesla Model S ägare kan nu stänga av handtag-automatiken när bilen befinner sig hemma. Model X ägare kan göra samma sak med dörr-automatiken nu.

Nya Model S och X Plaid ägare kan nu styra bakre skärmens funktioner från den främre.

Amerikanska Tesla-ägare har dessutom fått Zoom möte på mittskärmen, Mahjong spel, regnbågsfärgad väg och fjärrstyrda fjärtar och ljusshow. Lite oklart varför vi i Sverige inte har fått dessa funktioner varav till exempel Zoom var efterlängtad av många. (Och ifall ni undrar så är det videomöte (mha kameran vid backspegeln) så länge man står still men byter till endast ljud när man kör.)

Så där har vi det, julklappslistan för alla snälla Tesla-ägare. Vissa finesser, som Apple Music och Tesla Model Y Performance Track Mode har varit länge efterlängtade. Vissa, som autoblinkers visste vi knappt ens att vi saknade. Vissa, som Zoom undrar vi varför vi inte fick trots att vi åt upp gröten och var snälla nästan hela året.

Vilken av dessa är din favoritfunktion? Vilka har du längtat efter? Vilka är du kanske missnöjd med? Skriv din åsikt i diskussionsrutan nedan!

Bookmark the permalink.