Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

Lysekil

Oljebolaget Preem har tidigare ansökt om att få bygga ut deras raffinaderi Preemraff i Lysekil. Ärendet låg på regeringens bord för beslut medan miljöorganisationer som Greenpeace protesterade utanför anläggningen.

Plötsligt i går beslöt Preems styrelse att dra tillbaka ansökan. Hur kommer det sig? Preems pressmeddelande ger faktiskt ett ovanligt tydligt svar: “COVID-19-krisen och dess effekter på världsekonomin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart.”

Som vi tidigare rapporterat om befinner sig världens oljeindustri just nu i vad som snarast kan betecknas som fritt fall. Först rasade priset på råolja – till och med till negativa nivåer ett tag. Oljebolagen betalade bokstavligen pengar bara någon tog emot svarta geggan de pumpade upp från under jorden! Hellre det än behöva strypa källan vilket kan påverka dess framtida oljeflöde negativt.

Det var dock ohållbart i längden. Oljeindustrin i USA kollapsade. Borrtorn efter borrtorn las ner, gick i konkurs. Det gick till och med så långt att bankerna vände oljeindustrin ryggen. Vem skulle ha trott det för ett år sedan, att oljebolag som i stort sett bara pumpar upp pengar plötsligt inte är kreditvärdiga?

Sedan kom turen till oljeraffinaderierna. Raffinaderier runt om i världen tvingas slå igen, inte bara tillfälligt utan permanent. Enligt bedömare riskeras 9% av raffinaderikapaciteten i Europa stängas innan 2023.

I det läget blev utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil som Preems styrelse säger “inte längre kommersiellt hållbart”. Vi är snarare förvånade det tog de så lång tid att inse sanningen och komma till beslut. Oljeindustrin ser inte ut idag som den gjorde för mindre än ett år sedan. Oljeraffinaderier byggs inte ut längre – de försöker skyddas ifrån konkurs!

I går avslöjade tidningen DN att “oljejätten Preem sedan i våras har varit i en svår ekonomisk situation”, “bolaget dras med likviditetsbrist och tvingats pausa en rad investeringar”. Skatteverket har avslagit Preems ansökan om uppskov av skatteinbetalningar med motiveringen “risk att bolaget inte skulle kunna betala tillbaka”.

Medan konsumenter gläds åt minskade bensinpriser kämpar branschen för sin överlevnad. När folk inte längre pendlar till jobbet, inte flyger på affärsresor och semester längre kärvar oljeindustrins väloljade(!) maskineri, som var hårt optimerad efter ständig efterfrågan. Flera av trenderna pandemin satt igång verkar dessutom komma bestå även efter den är över.

Vissa verkar vara överraskade av Preems beslut. Men vi frågade oss redan för över en månad sedan “Vem vet? Kanske även utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil (bilden ovan) kan få en oväntad vändning?”

E voilà

Bookmark the permalink.
  • micks

    Ja och tänker man på teslas battery day, så ser det väl ännu värre ut för oljebolagen.
    Behövs nog ingen avancerad kristallkula för att räkna ut det.

  • Johan

    Du borde nämt nedan också som betydelsefullt för deras beslut:

    ”Samtidigt har regeringen beslutat om en mer ambitiös reduktionsplikt i Sverige och uttryckt en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion, vilket har förbättrat investeringsklimatet.”