Självkörande Teslor i Sverige redan i sommar?

FSDnewMarkets

Testversionen av Teslas självkörande mjukvara kan komma släppas i Europa redan till sommaren enligt en tweet från Elon Musk. England några månader senare. Om myndigheterna tillåter det.

Företaget har precis släppt mjukvaran till utvalda testförare i Kanada. I USA finns det nu över 60 000 användare som kan låta bilen köra sig själv. Och de rapporterar att mjukvaran blir allt bättre på att göra det. För varje ny version som skickas trådlöst till bilarna blir det allt färre gånger föraren behöver ta över. Många rapporterar nu om hur bilen kan skjutsa dem till jobbet utan att de behöver ta över ratten en enda gång.

För den självkörande mjukvaran är fortfarande i test stadie. FSD Beta som den heter kör visserligen bilen själv men föraren bakom ratten måste vara alert, övervaka åkturen och vara beredd på att ta över ratten när som helst. Tesla hoppas att genom tiotusentals personer som kör bilarna i alla upptänkliga scenarios kan mjukvaran snabbare lära sig.

Ett steg i processen är att introducera bilen på nya marknader, i nya länder och lära den varje lands egenheter, unika trafikregler unika situationer. I Kanada fick bilarna till exempel problem i centrala Toronto där spårvagnar ofta delar gatorna med bilister. De kanadensiska spårvagnarna skiljde sig så pass mycket från dem som förekommer i vissa städer i USA att Tesla insåg att det behövs mer träning av självkörande mjukvaran innan den kan hantera dem säkert. Tills dess har företaget infört geofencing: Tesla FSD Beta kan för tillfället aktiveras i hela Kanada – förutom i Torontos innerstad.

M3license

Elon Musk är väldigt optimistisk och hoppas Tesla ska kunna släppa FSD Beta mjukvaran även till europeiska bilar redan nu till sommaren. England till hösten. Men bränd av sina erfarenheter med europeiska och tyska myndigheter la han till brasklappen “om myndigheterna tillåter” till sin tweet.

För tyvärr ligger Europa långt efter USA i sina regler angående avancerade förarstödsfunktioner. Teslas autopilot är mycket mer kapabel i USA, den kan både byta fil själv och till och med köra utan att någon sitter i på parkeringsplatser och andra liknande områden. Den i Europa ratificerade bestämmelsen UN/ECE R79 satte effektivt stopp för sådana funktioner. Inte nog med det: genom att tvinga autopiloten stänga av sig mitt i tvära svängar var den bestämmelsen rent av trafikfarlig.

Tack och lov har den europeiska lagstiftningen nu börjat stöta på lokalt motstånd, i takt med att även europeiska biltillverkare lyckats utveckla liknande förarstödsystem som Teslas autopilot. Tyskland har godkänt lagar som ska tillåta vissa typer av självkörande bilar på sina vägar och ska utfärda “körkort” för olika självkörande system.

Blir Teslas FSD Beta verkligen tillåten i Europa redan nu till sommaren? Vi är tyvärr skeptiska. Men hoppas att Tesla gör allt för att övertyga våra beslutsfattare att våga ta steget till framtiden. För det är knappast något okänt nytt system med teoretiska faror Tesla vill införa i våra bilar – 60 000 amerikaner kör ju redan runt med den utan större problem.

Bookmark the permalink.