Tesla Model Y har anlänt till Europa

MYzeebrugge

Ovan bild togs av en uppmärksam Tesla-entusiast i belgiska Zeebrugge i måndags. I hamnen dit färjorna som fraktar Tesla bilarna från de amerikanska och kinesiska fabrikerna anländer.

Bland ändlösa rader med Tesla Model 3 hittade hon även några Model Y!

Har Tesla nu börjat leverera Model Y till Europa också? Kommer de som beställt modellen börja få sina bilar nu?

Nej tyvärr, inte än. Bilarna på bilden ovan (som fortfarande uppenbart är Amerika-specade, se tex formen på registreringsskylthållaren) kommer troligtvis användas som demobilar av Tesla. Precis som för Model X och Model 3 tog de först hit några demobilar som de som förbeställt bilarna kunde titta på i utställningslokalerna. Vi ser nu fram emot liknande event med Model Y också.

GigaBerlinRender

De Tesla Model Y som ska nå svenska kunder (förhoppningsvis innan slutet av i år) kommer tillverkas i Teslas nya europeiska fabrik som de håller på att bygga utanför Berlin. På Teslas hemsida står det att produktionen förväntas inledas i mitten av 2021 – fast Sverige lär inte bli först i kön att få bilarna. Tesla brukar alltid under en produktionslinas igångkörning först leverera bilar till kunder i närheten av fabriken för att enkelt kunna återkalla bilar ifall något visar sig varit fel. Tyska kunder lär därför bli först med att få bilarna innan vi uppe i kalla norden kan få våra leveranser.

Det har åter seglat upp rykten om att Teslas fabrik i Berlin är försenad – på grund av problem med att få tillstånd att köra igång fabriken. Dessa rykten behandlade vi redan i fjol i vår artikel Papieren, bitte!

Tagged , . Bookmark the permalink.