Tesla prishöjd igen

Xdesign

Det börjar bli så tråkigt att gång på gång rapportera om att Tesla har höjt sina priser. Men tyvärr har det hänt igen, i går höjdes priserna med ca 3%. Billigaste Tesla Model S 60 kostar nu från 879,300 kronor. Det är lika mycket som värstingmodellen P85 kostade för tre år sedan.

Och som vanligt är det inte Tesla Motors som har höjt priserna – de tar fortfarande lika mycket betalt i dollar. Men dollarkurset har gått upp så mycket så Tesla Motors måste kompensera för det; vi måste betala fler kronor för att de ska få lika mycket betalt i dollar.

Trump

Men förändringars vindar kan börja blåsa från oväntat håll (sorry, jag kunde inte motstå ovanstående bild). Donald Trump har sagt i en intervju med Wall Street Journal att dollarn är alldeles för stark. “Våra företag kan inte konkurrera med [Kina] nu eftersom vår valuta är för stark. Och det dödar oss.” har han sagt.

Som genom ett trollslag föll dollarkursen efter hans uttalande. För tre år sedan var en dollar ca 6:50 kronor. I december i fjol var den uppe i dryga nio kronor – och nu har den fallit tillbaka till under nio kronor igen.

Kommer Donald Trump sänka dollarkursen kan vi komma se billigare Teslor här i Sverige senare i år. Tesla Motors svenska priser har alltid följt dollarkursen med ca tre månaders eftersläpning. När dollarkursen tillfälligt gick ner i början av 2016 följde även Tesla Motors priser efter, efter några månader.

Så tycker du att Tesla Model S och X är lite för dyra nu bör du ställa ditt hopp till att Donald Trump gör allvar av sina planer att sänka dollarns värde.

 


TCS ett år sedan: Vinterskönt

Jösses vad det var kallt i morse! Jag fick knappt igång bilen, startmotorn orkade knappt vrida runt och jag fick choka ordentligt! Sen var bilen iskall i flera mil. Nä, jag skojar bara – jag kör ju elbil! :-) Som vi såg i artikeln kommer jag som elbilist dessutom spara mer pengar desto kallare det blir!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • micks

  Ja vem vet hur framtiden med trump kommer att te sig, det finns nog bara två alternativ

  Fullständigt katastrof eller fullständig succé. Som obotlig optimist hoppas jag på succé även fast oddsen verkar mörka just nu. Några (svaga) tecken (som jag hoppas ) kanske kan tyda på nån ljusning:
  Mötet ( http://money.cnn.com/2016/12/14/technology/trump-tech-summit-silicon-valley/ )
  Speciellt mötet efteråt med Tim Cook och Elon Musk, kan tänka mig att han berömde Elon för att skapa så många jobb i USA och kanske kritiserade Tim för att ha tillverkning i kina (alternativt vad som behövs för att ha det i USA). Kan kanske bli lite oväntade fördelar för Tesla.
  En parallell för miljön är ju Kina, otroligt miljö snuskigt land, men paradoxalt nog så är det kanske dom som kommer att ställa om snabbast (dom vill ju kunna andas i städerna), dvs dom är störst på utbyggnad av solceller, de går snabbast där med elbilar etc etc.

 • JH

  Givet att det faktum att det är en blådåre som hamnat i presidentstolen tror jag nog det fixar sig. Frågan är bara hur mycket det blir för oss andra att betala.