Teslas batteriledning

BatteryMarch2019

Ovan graf från mining.com visar med all tydlighet Teslas försprång mot andra elbilstillverkare. Med hjälp av Gigafabriken där Tesla tillsammans med Panasonic tillverkar egna batterier är Tesla enda biltillverkaren som idag kan massproducera elbilar. Grafen multiplicerar antalet levererade elbilar med storleken på batteripacket i dem. På en enda månad har Tesla levererat elbilar med sammanlagt 2.9 GWh batterier – mer än dubbelt så mycket som tvåan kinesiska BYD.

För att kunna masstillverka elbilar som var och en har ordentliga stora batteripack måste man ha tillgång till enorma mängder batterier. Det har Volkswagen fått erfara som idag inte ens kvalar in bland topp tio ovan men som vill sätta igång masstillverkning av egna elbilar med nya ID.3 i spetsen. De vill tillverka 3 miljoner elbilar per år runt 2025 och skulle köpa in batterier från externa tillverkare till dem. De skrev kontrakt på sammanlagt 48 miljarder dollar med i stort sett all världens batteritillverkare, Samsung, LG, SK Innovation, CATL, mm.

Ganska snabbt insåg de dock att trots miljardkontrakt kommer de inte få sina batterier. Samsung skulle till exempel leverera 20 GWh batterier… men kommer enligt uppgift inte klara leverera mer än 5 GWh. Det kommer liknande signaler även från andra batteritillverkare. Volkswagen kan alltså råka ut för att sitta där med skägget i brevlådan – de vill bygga massor med elbilar men kan inte göra det utan att få tag i tillräckligt med batterier till dem. Alla andra biltillverkare utan egen batteritillverkning sitter just nu i samma båt; alla försöker roffa åt sig så mycket som möjligt batterier från samma batteritillverkare (som verkar gladeligen sälja samma framtida tillverkningskapacitet till flera kunder samtidigt). Det är därför Volkswagen nu tvärvänt och vill starta egen batteritillverkning i samarbete med bla svenska Northvolt.

Diskuterar man framtida konkurrenter till Tesla är det viktigt att komma ihåg att Teslas Gigafabrik tillverkar just nu över hälften av världens alla elbilsbatterier – alla andra biltillverkare tillsammans får slåss om andra halvan. Vilket grafen ovan också visar. De 5 GWh som Volkswagen kan få från Samsung räcker inte ens till två månaders produktion hos Tesla.

En annan viktig sak man märker om man betraktar grafen ovan är att hälften av biltillverkarna på topp tio listan är kinesiska, företag som europeiska och amerikanska kunder aldrig ens hört talas om. Renault och Nissan tillsammans levererade elbilar med mindre sammanlagd batterikapacitet än den för de flesta totalt okända kinesiska elbilstillverkaren BJEV – som 2017 faktiskt tillverkade världens mest sålda elbil (innan Model 3 puttade den ifrån tronen). Tesla använder fyra gånger så mycket batterier som BJEV, hela sju gånger så mycket som Nissan.

Gigafabriken har gett Tesla ett enormt batteriförsprång som de andra tillverkarna kommer ha mycket svårt att komma ikapp. Och de som just nu sitter bäst till är inte de biltillverkare gemene man känner till – utan för oss okända kinesiska elbilsmärken. Det är därför VW koncernens chef Herbert Diess oroar sig inför framtiden. På ett möte i fjol sa han att “tyska biltillverkare har bara 50% chans att överleva som ledande aktörer i bilindustrin”. Av grafen ovan att döma var han kanske till och med optimistisk i sin bedömning.

 


Tidigare artiklar i ämnet:

50:50 chans att tyska biltillverkare kommer överleva

Världens bäst säljande elbil 2017

Tesla Model 3 är världens mest sålda elbil 2018

Northvolt: Funding secured

Alla dessa ”Tesladödare”

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.