We are the robots

Så här på Arbetets Dag låt oss diskutera dem som kommer ta ditt arbete.

När Elon Musk i augusti 2021 meddelade att Tesla tänker utveckla en humanoid robot tyckte de flesta att han hade tappat förståndet. En människolik robot som inte bara kan gå utan att tappa balansen utan även förstår sin omgivning, kan lära sig nya färdigheter och som man kan ha ett intelligent samtal med var ju rena science fiction då.

Tre månader senare släpptes Chat GPT.

Sedan började forskargrupp efter forskargrupp, företag efter företag inse styrkan av att ge artificiell intelligens armar och ben. Elon Musk hade helt enkelt bara några månaders försprång i och med hans engagemang som investerare i Open AI som tog fram Chat GPT. Han såg vart utvecklingen var på väg.

Optimus, som Teslas robot heter tog sina stapplande första steg året därpå. Började leka med klossar i fjol – och vek en T-shirt i år. Fast den videon avslöjades snabbt som fejk, roboten vek inte tröjan själv utan fjärrstyrdes av en människa. Otroligt pinsamt för Tesla och Elon Musk och kommer kasta en skugga långt framöver över alla videos de släpper om sin robot.

Idén med dessa nya generationens robotar är att de ska kunna lära sig nya arbetsuppgifter på samma sätt en människa gör: genom att titta på hur andra gör eller genom att någon muntligt förklarar för den vad den ska göra. Robotarna ska inte behöva programmeras med millimeterprecision längre.

Den första som klarade av den uppgiften blev Figure 01, som efter att ha tittat på tio timmars video på folk som kokar kaffe lärt sig bemästra kaffemaskinen själv. En månad senare kom nästa, ännu mer imponerande video där den utförde komplexa uppgifter medan den samtalade med en person. Det Elon Musk drömde om och blev utskrattad för år 2021 blev verklighet två och ett halvt år senare.

Till och med Boston Dynamics, företaget de flesta hittills förknippat med robotar, har slagit in sig på samma spår. I åratal har de utvecklat imponerande robotar med full kontroll över sina kroppar, som kunde hoppa, dansa, slå volter – men saknade högnivå intelligens. Deras nya generation Atlas kommer kanske inte kunna hoppa lika högt som den förra generationen – istället fokuserar de mer på att utveckla dess intelligens.

Medan Tesla, Figure med flera anstränger sig för att deras robotar ska se vänliga och harmlösa ut brukar Boston Dynamics robotar av någon anledning alltid utsöndra obehagliga Terminator-wibbar:

En fråga många ställer sig är vad dessa robotar kommer användas till? De flesta tillverkare pratar om fabriksarbete. Men industriella robotar har vi ju haft i årtionden? Vilken nytta ger egentligen den humanoida formfaktorn med två armar och ben? Blir det inte mer kostnadseffektivt att utveckla specifika robotar för specifika uppgifter? Roboten som klipper gräset utanför behöver inte vara samma som den som svetsar stål eller packar varor inne i fabriken.

Anhängarna menar att masstillverkning kommer ändra på den ekvationen. Det kommer bli dyrare att utveckla och programmera en specialrobot till att säg svetsa hundra burar än att köpa en billig, masstillverkad universalrobot, förklara och visa för den vad den ska göra och ge den en helt vanlig svetsaggregat i dess hand. Eller rättare sagt ta roboten som brukar packa varor och säga till den “du ska svetsa istället idag”. Kommer det in beställning på fler grejer som ska svetsas tar man receptionistroboten också och ger den en svetsaggregat. Den behöver inte längre läras upp, kunskapen överförs trådlöst från den redan upplärda roboten.

Låter det som utopi? Det vi bevittnar nu kan liknas vid bröderna Wrights första flygning, eller de första primitiva flygplanen strax därpå. Få kunde då drömma om att 66 år senare skulle folk flyga jetplan till semestern och den första människan landa på månen.

När Elon Musk frågades om aktuell status för Optimus, om den redan utför några arbetsuppgifter i fabriken och när massproduktion kan börja starta svarade han: “Vi kan göra enkla arbetsuppgifter eller åtminstone, skulle jag säga, arbetsuppgifter i labbet. Vi tror att vi kommer att ha ett begränsat antal Optimus i riktig fabrik, som gör användbara uppgifter innan årets slut. Och då tror jag att vi kanske kan sälja den externt i slutet av nästa år. Det här är bara gissningar. Som jag har sagt tidigare så tror jag att Optimus kommer att vara mer värdefull än allt annat tillsammans. För om du har en intelligent humanoid robot som kan navigera i verkligheten och utföra uppgifter på begäran, finns det ingen meningsfull gräns för storleken på ekonomin. Så, det är vad som kommer att hända.”

Sveriges Television gjorde den prisbelönta TV-serien Äkta Människor år 2012 som handlade om ett Sverige där människolika robotar tar över jobben i rasande takt. Varför ska företag anställa dyra, nyckfulla, ineffektiva människor när robotar kan utföra samma arbete utan att kräva lön?

TV-serien kom för 12 år sedan. Kommer det dröja 12 år till innan vi är där på riktigt?

Bookmark the permalink.