Du kommer inte kunna köpa Tesla Cybertruck i Sverige

Cybertruck_desert

Det kom dåliga nyheter för europeiska Cybertruck-beställare i måndags. I en intervju med Daily Drive bekräftade Elon Musk farhågorna många hade om att den brutalt formgivna eldrivna pick-up lastbilen inte kommer klara EU kraven.

“Vi tog beslutet att inte göra en Cybertruck för hela världen” sa Elon Musk “den klarar inte EU kraven. Men det är OK, vi kommer att ta fram en lite mindre Cybertruck som klarar kraven i framtiden. Och kanske vi kan få till något slags dispens att ändå kunna sälja dem i EU. Men vi ville framför allt få till en nordamerikansk värstingbil.”

Efter Cybertruck-eventet i fjol öppnades Teslas beställningssidor för reservationer från hela världen. Flera av våra medlemmar bokade sig en Cybertruck, framför allt i Stockholmstrakten men även i Norrbottens län, Västerbotten, Jämtland och Östergötland.

Då Tesla Cybertruck inte ser ut som en vanlig tråkig pick-up lastbil utan som kärleksbarnet från en värdetransportbil och ett stealth-flygplan såg vi ökad intresse för bilen efter eventet. Jag själv som har sett bilen i verkligheten har framför allt imponerats av hur brutal den ser ut, de plana ytorna i rostfritt stål får bilen att se ut som hugget ur ett enda solitt stålblock.

Det är väl just där problemen också ligger för lansering i Europa: våra regler kräver mjuka motorhuvar och rundade kanter som ska skydda fotgängare. Dessutom skulle bilens mått ha ställt till besvär på våra parkeringsplatser: Cybertruck är alldeles för stor för att få plats i en europeisk parkeringsruta.

Vi får vänta och hoppas Tesla verkligen tar fram en lite mindre, Europa-anpassad Cybertruck i framtiden. Tills dess får de som förbokat en ge sig till tåls – eller försöka specialimportera en med dispens, som några redan spekulerar i.

 


Tidigare artiklar om Tesla Cybertruck:

Tesla Cybertruck dundersuccé

Här har det beställts flest Cybertruck

Kommer Cybertruck få plats?

Back to the DeLorean

Cybertrucks praktiska flak

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Eldaria

  De borde ta inspiration från Simone Giertz Trukla https://www.youtube.com/watch?v=R35gWBtLCYg Den skulle nog sälja bra.

 • Tanaxia

  Tack o lov

 • Daniel F

  Inte nog med att europeiska restriktioner begränsar Teslas autopilot och självkörningsförmåga, som ju egentligen har överlägset bästa självkörande egenskaperna utanför Europa. Nu får vi tillgång till CT. heller.

  Vi får väl vänta på att europeiska eller kinesiska producenter tar fram något lika häftigt. Först då godkänns väl CTn i Europa. Trist!!!

  • Henke

   ja, säkerhet för fotgängare vill vi inte ha i Europa. De som ställer sig i vägen för monster-Teslan förtjänar att dö! Eller hur tänkte du?

   • Daniel F

    Vi som kör Tesla vet att befintliga modeller redan har visualisering av fotgängare med automatisk inbromsning som standard. Så det hänger nog inte så mycket på det att bilen inte kommer godkännas i Europa.

    • Henke

     Jag kör också Tesla men litar inte blint på de system som är där. Så som de beter sig litar jag lika mycket på en blind katt i baksätet. Bra att vi har EU som inte låter vilken skit som helst komma på våra gator.

     • Daniel F

      Jag håller med dig att de inte fungerar optimalt, men det är mycket pga.just EUs direktiv. Titta på klipp från Youtube från US. så ser du vilka enorma skillnader det är. Sedan verkar det som om bilens system fungerar bättre i övriga EU än i just Sverige. Vad det beror på har jag ingen aning om.

 • WillyWonka

  Ren idioti.. Runda kanter, mjuk motorhuv.. Kom igen nu. Sätt krav på folks kör förmåga istället för att införa idiot regler kring hur en bil ska se ut. Typiskt sosse tänk. Skyll på allt förutom personen i fråga.