Almost ready with FSD Beta V9.0. Step change improvement is massive, especially for weird corner cases & bad weather. Pure vision, no radar.
— Elon Musk (@elonmusk) April 9, 2021
Enligt ovan svar från Elon Musk är nästa version V9.0 av självkörande mjukvaran nästan färdig. Den kommer bli mycket bättre än den redan imponerande V8.3 som drygt 2000 betatestare hittills hade fått till sina bilar.
Elons svar är väldigt intressant av två anledningar. Dels hade han tidigare sagt att de kommer göra fullständig självkörningsförmåga allmänt tillgänglig när version 9.0 släpps. Kunder som köpt funktionen ska få en nedladdningsknapp i sina bilars menusystem som de ska kunna ladda ner mjukvaran med. Funktionen kommer inte längre begränsas till en liten grupp testare utan ska bli allmänt tillgänglig. Fortfarande benämnd beta dock och med krav att föraren måste hålla i ratten och övervaka körningen. Och “naturligtvis” kommer den enbart släppas i USA 🙁 Vi i Europa är fortfarande dömda att ligga långt efter den tekniska utvecklingen tack vare våra bestämmelser. (Vårt hopp står till Tyskland.)
Men minst lika intressant med Elon Musks tweet är att han betonar att V9.0 av självkörnings mjukvaran kommer förlita sig på enbart bilens kameror. Radarn kommer inte användas. Vilket har fått många att höja på ögonbrynen.
Medan andra biltillverkare monterar dyra LIDAR sensorer på sina bilar hade Tesla redan från början valt en annan approach med billiga mobilkameror och radar. Med hjälp av större processorkraft kan de få ut samma informationsmängd från billigare sensorer.
Tesla verkar nu ta ett steg till och överge till och med radarn. På direkta frågan “innebär detta att ni kan ta bort radarn från tillverkningen [av framtida bilar] eller kommer den fortfarande finnas med för säkerhets skull?” svarade Elon Musk “ta bort”.
I några uppföljningstweet förklarade han beslutet så här: “När radar och kamera inte är överens vilken ska du tro på? Vision har mycket mer precision, därför är det bättre att lita på synen än att försöka kombinera datan från båda.” “Sensorer är en bitström och kameror har flera storleksordningar fler bitar/sek än radar (eller lidar). Radar måste meningsfullt öka signal/brus från bitströmmen för att vara värt att integrera den. När synbearbetning blir bättre lämnar den radar långt efter sig.”
Problemet har alltid varit radarns dåliga upplösning. Några tusen pixlar jämfört med miljoner för kamerorna. Dessutom berättade Elon Musk redan för flera år sedan vilka problem de hade med att tolka radarns signaler. Det radarn ser är inte likt det våra ögon ser. Människor, trä, plast är i stort sett genomskinliga medan metall är som speglar. Böjda metallytor som tex en ölburk kan ge upphov till “optiska synvillor” för radarn som tror de är mycket större än vad de egentligen är.
Tesla har kommit fram till att de kan lita mer på kamerorna när de ska känna igen vilka hinder bilen har framför sig än på radarn. Även när du själv är ute och kör bil är det ju dina “kameror”, dina ögon du använder. Du har ingen radar i pannan.
Fast Teslas radar har haft ett trumfkort: den kunde studsa sina signaler under bilen framför och på ett övermänskligt sätt uppfatta osynliga faror som lurade framför bilen framför dig. Kanske bästa exemplet visas i följande klipp. Lyssna efter när bilen piper och varnar för fara:
När Elon Musk frågades om detta, “Om jag är den tredje bilen i rad och den första stannar kan min modell 3 upptäcka det genom att studsa radarvågorna under bilen framför. Kommer detta fortfarande att fungera med ren vision?” svarade han “Det handlar om sannolikheter. Det finns 5 framåtvända kameror. Det är mycket troligt att minst en av dem kommer att se flera bilar framåt.”
Ja, radarn kan onekligen hjälpa i vissa situationer. Men varför? Hinner man inte stanna för ett hinder i tid – har man inte då kört för nära bilen framför? Det är framför allt människor som brukar stressa och köra så nära. Teslas autopilot håller betydligt längre avstånd. De självkörande bilarna kan göras säkrare genom en mer sansad körstil som kan kompensera för udda situationer.
Radarn i Tesla bilars nos kan alltså vara på väg bort. Den introducerades år 2014 i början som en helt traditionell adaptiv farthållare. År 2016 började bilen titta på rådatat från radarsensorn. Men samma år utrustades bilarna även med åtta kameror som tittade runt om. Nu fem år senare har bilen blivit så duktig på att känna igen omgivningen via sina kameror så radarn har spelat ut sin roll. Adaptiva fartkontrollen kommer använda kameran till att se hur snabbt bilen framför dig kör. Likaså autobromsen. Plockar man bort radarn kan bilarna bli billigare att tillverkas.
Läs nu om texten i tweeten högst uppe i denna artikel igen: “Aktiverade självkörning på en parkeringsplats och den körde hela vägen till destinationen utan att behöva röra vid något. Inga hastighetsjusteringar. Ingen fot på gaspedalen. Ingenting. Den galnaste delen? Det var helt normalt. Du kommer att älska att prova det på din egen bil.”
När våra bilar blir självkörande om nåt år, vem kommer bry sig om de har radar eller inte? Eller ens ratt?
Tibor skrev:
” Det är framför allt människor som brukar stressa och köra så nära. Teslas autopilot håller betydligt längre avstånd.”
Hur länge kommer människor att tillåtas köra själva om olycksstatistiken blir avsevärt bättre med självkörande bilar?
Det är lurigt med statistik. Hur bra människan är på att köra bil kan ses som ett snitt på hur säkert alla människor, nyktra som onyktra kör. Dvs. även om en nykter människa kör bättre än autopiloten så kan autopiloten ändå anses bättre förare än människan när olycksstatistiken för onyktra förare inkluderas.
I Sverige (och Norge) är vi bland de absolut bästa i världen på att köra bil, åtminstone om man tittar på antalet dödsfall i trafiken per invånare. USA ligger någonstans i mitten så där kommer autopiloten tidigare kunna anses vara säkrare än människan.
Vi får se vad som behövs för att självkörning ska fungera i kraftig snörök, känns som radarn hjälper till där. Fungerar den inte i snörök så fungerar den inte vid en riktig vinter.
Jag skulle vilja att man redan idag kunde sätta radarn på varningsläge och att den varnar när den tror att man kommer ikapp någon. Att kunna aktivera detta i snörök skulle vara mycket värdefullt. Det är mer än en gång jag har varit mycket nära att köra in i fordon framför vid kraftig snörök, då deras lysen inte syns bakåt längre och fordonet inte går att urskilja från övrig snö som flyger runt förrän på någon enstaka meters avstånd.
Sen skulle jag vilja ha möjligheten att sätta ett längre avstånd till framförvarande, tycker det är väl kort idag.
Teslas kameror geggar tyvärr snabbt igen av snöslask så av den anledningen kommer de få problem i kraftig snörök. Teslas radar varnar redan idag om den ser att du håller på att krocka med något. Man blir nästan mer rädd av varningspipet än av situationen man hamnat i.
Men den varningen kommer ganska sent (antar jag, har inte fått den efter landsväg bara i stadstrafik) och jag skulle vilja få den redan när bilen ser att det nog är något där framme. Naturligtvis så slår man på detta endast när sikten är kraftigt försämrad.
Min bild är att om fronten blir isad/full med snö så slutar autopiloten att funka och att det borde bero på att radarn inte fungerar längre. De tre frontkamerorna borde ju fungera så länge som vindrutetorkaren kan hålla rent.
ja så är det. Skulle vilja ha en “dum” farthållare de gånger som den slutar fungera, att bara kunna ställa farten och titta själv om man håller på att köra på något. Kör vägar med lite trafik och det är bättre än den adaptiva som inte fungerar då 🙂
Problemet är väl att du kommer få varningar som kanske bara är aluminiumburk på vägen och att radar endast hjälper för att varna mot hårda saker, inte människor eller djur tex. Håller med om längre avstånd till framförvarande bil men nu så är det ingen i Europa som kör med FSD-mjukvaran så vi vet inte hur det fungerar med den. Hastigheten måste anpassas efter sikten. Är sikten obefintlig så skall hastigheten vara noll oavsett om det är en människa eller AI eller om det finns radar som kan varna. LIDAR ser inte genom snörök så den sensorn gör inte mycket nytta i snö, dimma eller regn.
Hoppas på infraröda kameror. De är inte dyra, kan se i motljus och mörker (ex vilddjur och katter och barn) också i snöstorm.
Tesla använder kameror som till viss del ser infrarött. De ser mycket bättre än vi människor i mörker. Här finns ett mer utförligt svar: https://www.quora.com/Do-Tesla-vehicles-have-night-vision-cameras
Var sitter dom fem framåtriktade kamerorna?
Tänkte samma sak, hur får han det till 5?
3 i framrutan och en på var B-stolpe.