Tesla Investor Day om en vecka

Om en vecka, den första mars kommer Tesla hålla en Investor Day. Många spekulerar i vad som kommer visas upp på eventet i Giga Texas. En billigare Tesla?

Fast det är inte mycket som talar för det. Definitivt inte Elon Musks tweet om eventet: “Master Plan 3, the path to a fully sustainable energy future for Earth will be presented on March 1. The future is bright!”

En fullt hållbar energiframtid för jorden handlar nog om mer än en något billigare elbil.

Elon Musk har redan i tidigare mejl pratat om “Master Plan 3” och vad den kommer handla om. Hans första Master Plan kom 2006 och handlade om hur Tesla skulle först utveckla en liten sportbil, använda inkomsterna den genererade till att utveckla en större bil (Model S) och använda inkomsterna från den till att utveckla en elbil med överkomligt pris (Model 3).

Den andra Master Plan kom tio år senare och handlade om hur Tesla ska lansera fordon i olika segment, tillverka soltak och självkörande bilar. Många kritiska röster har höjts om varför lansera Master Plan 3 innan alla punkter i plan 2 blivit avklarade?

Men Master Plan 3 handlar inte om bilar. Av allt att döma handlar den om hur Tesla (och andra företag) ska kunna tillverka enorma mängder batterier och solpaneler och lösa världens energibehov.

Redan i fjol skissade Elon Musk hur han tänker sig framtidens energiförsörjning:

“Den primära lösningen för en hållbar energiframtid är sol/vind med batterier för när solen inte skiner eller vinden inte blåser, sammankopplade med konventionella högspänningsledningar. Ingen okänd teknik behövs!

Vatten-, geotermisk- och kärnkraft kommer också att vara icke-triviala bidragsgivare.”

Av allt att döma kommer eventet handla om hur vi ska bygga enorma solcellsparker i framtiden som med hjälp av enorma batteriparker även ska kunna leverera el på natten. Några sådana anläggningar i till exempel Spanien eller Saharaöknen skulle kunna energiförsörja hela Europa.

I stora delar av världen behövs endast energilagring i några timmar eller dagar för att kunna garantera avbrottsfri energi från solceller. Så man klarar man sig över natten eller enstaka mulna dagar. Våra problem i Sverige, att vi måste ha säsongslagring av energi för att kunna försörja landet under en lång, kall, mörk vinter är vi ganska så unika med.

De som hoppas se en ny bilmodell från Tesla nästa onsdag kommer nog bli besvikna.

Hittills har Tesla alltid presenterat nya bilmodeller på egna event. Vi visste att vi skulle få se Model X på Model X eventet, Model 3 på Model 3 eventet, Semi på Semi eventet och Model Y på Model Y eventet. Vi visste inte i förväg hur de skulle se ut men vi visste vad de skulle heta och när de skulle visas upp. Enda undantaget var väl nya Roadstern som oannonserat bara poppade upp på Semi Eventet.

Att Tesla då skulle visa upp “Model 2” som troligtvis inte ens kommer heta så på ett “Investor Day” event är ganska osannolikt.

Visst, vi kanske kommer behöva äta upp våra ord om en vecka men av allt att döma kommer Investor Day handla mer om masstillverkning av batterier och solpaneler än om billiga elbilar. (Fast masstillverkning av batterier kan ju leda till billiga elbilar också.)

Vilka investerare söker då Tesla? Enligt Elon Musk handlar det mer om mänskligheten än bara folk med pengar:

“Med detta menar vi den bredaste definitionen av investerare, som i människorna och livet på jorden.

Det kommer att vara ett budskap om gott hopp och positivitet för framtiden.”

 

Det är mycket vi inte vet om eventet nästa onsdag än. Men vissa saker kan vi tyvärr redan vara ganska säkra på:

– Media kommer missförstå hela eventet.

– Elon Musks plan kommer att utropas som omöjlig, precis som hans elbilar och raketer skrattades åt en gång i tiden.

– Nämner Elon Musk ens i förbigående några datum kommer han ställas ansvarig för att “han lovade ju” i framtiden.

– Och Teslas aktiekurs kommer dyka. (Om det inte visas upp en ny bilmodell så på grund av brustna förhoppningar. Om det visas upp en ny bilmodell så på grund av förväntad minskad efterfrågan på Model 3/Y.)

 


TCS sju år sedan: En solskenshistoria

Vill du se Elon Musks plan för hela planeten jorden ska du titta på vad Tesla gjort för lilla ön Tau i Amerikanska Samoa mitt ute i Stilla havet.

Istället för smutsiga dieselgeneratorer drivs ön med solceller och batterier sedan 2016.

Bookmark the permalink.