Tesla Model 3 uppgradering till HW3

FSDboard

Tesla erbjuder idag tre olika nivåer av förarstöd: autopilot, uppgraderad autopilot och total självkörningsförmåga. Den grundläggande autopilot funktionen, att följa filen bilen färdas i följer numera med som standard i alla bilar (var även den tillval förut).

Bilar byggda innan mars-april 2019 har en äldre version av självkörningsdatorn som klarar av autopilot och uppgraderad autopilot men har inte tillräckligt med beräkningskapacitet för att kunna hantera de kommande funktionerna i total självkörningsförmåga.

Tesla började montera den nya HW3 datorn i Model S och X i mars 2019 och i Model 3 april samma år. Bilar tillverkade innan dess hade den äldre HW2.5 datorn.

De som hade köpt en Tesla med HW2 eller HW2.5 datorn har alltså en alldeles för klen dator i sina bilar som inte kommer klara jobbet när väl total självkörningsförmåga släpps i Sverige.

För att kurera detta erbjuder Tesla gratis uppgradering till HW3 datorn för alla som hade köpt en bil med HW2 eller HW2.5 datorn i och som har köpt tillvalet total självkörningsförmåga. Har man inte köpt det tillvalet utan endast autopiloten är man inte berättigad till uppgraderingen för att man har inget behov av HW3: även gamla datorn klarar jobbet med autopiloten galant.

Hittills hade endast berörda Model S och X kunder kunnat byta till HW3 dator men nu har Tesla även släppt den till Model 3.

Har du alltså en Tesla Model 3 tillverkad innan april 2019 (dvs du har tagit leverans under våren 2019) och du har köpt Total självkörningsförmåga paketet till den kan du nu boka tid för gratis uppgradering av bilens dator.

Teslas hemsida står det:

Tesla-bilar med total självkörningsförmåga och Autopilot-dator 2.0 eller 2.5 kan få en gratis uppgradering till FSD-datorn. Planera din installation genom Tesla-appen genom att välja ”Boka service” > ”Tillbehör” > ”Uppgraderingar & Installationer” och lägg till ”Uppgradering av FSD-dator” i beskrivningen.

Installationsprocessen tar vanligtvis ungefär en timme att slutföra, men det kan ta längre tid beroende på din bils konfiguration.

Uppgraderingen av FSD-datorn är kostnadsfri för ägare med Total självkörningsförmåga.

Är du osäker vilken dator din bil har kan du kontrollera det via din bils touchskärm. Öppna inställningarna och klicka på ”Programvara” och bekräfta typen av Autopilot-dator. Tryck sedan på ”Ytterligare fordonsinformation”.

Det är skönt att Tesla nu fullföljer sitt löfte till sina äldre kunder. Stora frågan förstås är när vi får total självkörningsförmåga mjukvaran att köra på HW3 datorerna. Än så länge har endast drygt 2000 amerikanska testpersoner fått beta-releaset av mjukvaran. Om några veckor sägs det börja rullas ut till alla Teslaägare som köpt total självkörningsförmåga paketet – i USA. När det kan komma till oss i Sverige är fortfarande oklart.

Europeiska Teslor är redan rejält vingklippta. EU förbjuder avancerade funktioner som är vardag i USA att laddas ner till europeiska bilar. (Vi förmodar: tills de europeiska biltillverkarna har hunnit ikapp? ;-) ) Enhanced summon till exempel, där bilar kör själva (under mänsklig uppsikt) på parkeringsplatser, och Navigate on Autopilot som kan byta fil själva. Alla sådana avancerade funktioner (som bevisligen fungerar utan missöden i USA) är förbjudna här. Läs mer i vår artikel EU tvingar biltillverkare fördumma sina bilar. I takt med att tyska biltillverkare börjat uppnå liknande funktioner har det dock börjat komma krav från Tyskland att tillåta mer självkörande bilar på gatorna.

Nu får vi nya datorn även i våra äldre Teslor – vi får se när vi sen tillåts använda dem.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Jerker

  En liten justering: Min 3:a är tillverkad i augusti 2019 och har HW 2.5.

 • Bod

  Undrar just vad jag har för dator i min S från 2014 :)

  • Vs

   We keeping it real,
   2014!!

   • Bod

    Jag skall få MCU:n uppdaterad imorgon. :)

 • Jolv

  Jag har inte blivit avbokad ännu (2 dygn) så just nu ser det ut som att det blir HW3.0 i mitten av maj.

 • sesundbackl

  Håller tummarna! 3:e maj inbokat…