Tusental Tesla Model 3 beställda i Sverige

FremontTeslas

Ojojojj, här kommer det en uppskattning på en uppskattning, så ta det här med en stor nypa salt, men vi ska idag försöka uppskatta hur många Tesla Model 3 som har beställts i Sverige de senaste dagarna?

Detta är ingen information företaget Tesla lämnar ut, så vi får förlita oss på uppskattningar vi kan göra med hjälp av statistik från våra medlemmar.

I September i fjol gav vi oss i kast med att försöka uppskatta hur många Tesla Model 3 hade förbokats i Sverige? Vi kom då fram till att det rörde sig om minst 3-5 tusen bilar. Det var över ett år sedan, så siffrorna har säkert ökat sedan dess.

Sverige är en av Teslas prioriterade marknader i Europa. Teslas nordenchef har sagt att Sverige har jämförelsevis många reservationer, det är nog därför vårt land blev ett av de första som öppnats upp för riktiga beställningar av Tesla Model 3. I torsdags fick de som hade förbeställt Tesla Model 3 i Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz och Sverige tillgång till konfigureringssidan där de kunde fullfölja sin beställning och beställa sina drömmars bil. Övriga Europa väntar fortfarande på sin tur.

Så hur många av dem som fick inbjudningsmejlet med speciallänken till beställningssidan verkligen beställt sin Tesla Model 3 nu? Vi ställde frågan till våra medlemmar:

M3orders

12% av de som svarat hade beställt prestandamodellen av Tesla Model 3. Dubbelt så många, 25% nöjde sig med fyrhjulsdrivna Long Range modellen. 28% väntar hellre på billigare Medium Range eller Standard Range modellerna.

21% av de tillfrågade hade inte beställt någon Model 3, de är nöjda med bilen de redan har. Denna till synes höga och förvirrande andel förklaras av att många av dem första som fick inbjudningsmejlen var befintliga Teslaägare som redan har en Tesla Model S eller X. De betalade förbokningsavgiften enbart för att säkra sin plats i kön ifall de skulle bestämma sig för att byta – eller av rent altruistiska skäl, att stödja företaget.

Och så siffran som borde oroa Tesla: 14% av deras tilltänkta kunder vägrar köpa bilen innan den fått dragkrok.

Kombinerar vi resultaten från dessa två högst osäkra undersökningar får vi fram att definitivt över tusen, kanske så många som 2000 svenskar verkar redan ha beställt sin Tesla Model 3. Kanske rentav ännu fler. När Tesla släpper sin billigare Standard Range version av Tesla Model 3 kan de dessutom få minst tusen kunder till från förbeställningskön.

Tycker du att dessa siffror än på gränsen till löjligt osäkra så har du rätt, fast vi har en känsla av att de ändå stämmer bättre än de bolånekalkyler som orsakade stora finanskrisen i USA för några år sedan ;-)

DeliveringTeslas

Vi ser alltså fram emot en veritabel flodvåg av Tesla Model 3 bilar i Sverige när de anländer hit någon gång under februari eller mars nästa år. (Tesla kommer nog göra allt för att försöka leverera dem innan 31 mars för att få med dem i kvartalsrapporten.) Tesla Sverige är van vid en bråkdel så många bilar per månad, vi får se hur de kommer klara anstormningen. Bara att byta däck på alla dessa bilar till vinterdäck

De som nu undrar hur Tesla kommer kunna tillverka alla dessa bilar, och hur ens köplats kan påverka leveransdatumet ska betänka en sak: 2-3 tusen bilar producerar Teslas fabrik nuförtiden på 2-3 dagar… Det är inte där flaskhalsen ligger längre.

 


TCS ett år sedan: Model 3 julkalender

För ett år sedan tipsade vi om YouTube-kanalen Now You Knows julkalender där de gick igenom och besvarade frågor om Tesla Model 3.

Tagged , , . Bookmark the permalink.