Tyska laddstolpar får kortläsare

EVmeter

Det tyska förbundsrådet har nu godkänt en ny lag som tvingar alla laddstolpar och snabbladdare att bli utrustade med kortläsare. Alla laddare som installeras efter 1 juli 2023 måste utrustas med kontaktlös kortläsare som man kan blippa vanliga kredit- och betalkort mot. Flera laddstolpar kan dock dela på en kortläsare. Lagen gäller endast nya laddplatser som driftsätts från och med 1 juli 2023, gamla stolpar behöver inte bytas ut.

Genom att inte kräva display och knappsats utan endast föreskriva att “betalningsprocessen ska minst vara kontaktlös” kommer det räcka att utrusta stolparna med RFID läsare som förutom bolagens egna laddkort ska även kunna blippas vanliga betalkort mot också.

Samma förordning stipulerar också att laddplatserna ska “ha ett gränssnitt som kan användas för att överföra platsinformation och dynamiska data, till exempel beläggningsstatus”. Man ska på ett standardiserat sätt kunna kontakta laddaren och få reda på hur mycket laddning kostar på den och ifall den är ledig eller upptagen. Vilket kommer möjliggöra för till exempel apputvecklare att utveckla kart-appar som hjälper kunder att hitta lediga laddplatser. Eller att tekniken blir inbyggd i bilarnas egna GPS kartor.

Detta är glädjande nyhet för alla tyska elbilister! Äntligen ska de på ett enkelt sätt kunna hitta lediga laddstolpar och enkelt kunna betala laddningen. Våra svenska laddoperatörer har stretat emot i åratal och tvingat på oss alla möjliga konstiga betallösningar. Den svenska regeringen har på ett handfallet sätt försökt be dem förbättra situationen men har inte vågat ta i med hårdhandskarna på samma sätt deras tyska kollegor nu gjort.

Vi har i flera tidigare artiklar efterfrågat enkla betalningslösningar även i Sverige – och till och med visat att det går, att det finns företag som utvecklat och säljer laddstolpar och snabbladdare med kortläsare:

Jo. Det GÅR att betala laddning med kort.

Laddstolpen med kortläsare

Plug and Charge

NEJ det är inte ett kort till vi behöver

App, app, app, nej tack!

Bookmark the permalink.
  • http://Top12.se Top 12

    Äntligen, strul med alla olika appar.