Året som gått – 2020 – del 1

Det är så mycket som har hänt under 2020 så man knappt vet var man ska börja. Året känns nästan som tre vanliga år: 2020 innan pandemin var som ett helt annat år, en helt annan värld. Sverige i januari år 2020 var ett helt annat land än den är nu i slutet av samma år. Folk skakade fortfarande hand när de hälsade på varandra. Att jobba hemifrån, att vara med på videomöten var fortfarande något exotiskt endast några få sysslade med. Vi har därför delat upp vår sedvanliga årsbevakning i tre delar. Idag börjar vi med del ett: innan pandemin:


g1prk4vxdhxx4vbk3qv2

Vi började året med en lättsam test av Ahlgrens nya bilar, “Sveriges mest köpta elbil“.

Ska vi vara ärliga var smaken… sådär.


Ionity_concept Ionity gick ut med nyheten att de skulle höja sina priser till 8:70 kronor per kWh. Vi utropade “Ionity har prisat ihjäl sig“.

Ionitys anseende rasade bland elbilister som började bojkotta laddoperatören.


HerbertDiess Volkswagens VD Herbert Diess chockade omvärlden när han på företagets styrelsemöte varnade för att VW kan bli nästa Nokia. “De klassiska biltillverkarnas era är över.”

Vi berättade också om hans planer hur VW ska köra om Tesla.


DalakullanLaddarVi fick över 100,000 laddbara bilar i Sverige. Milstolpen passerades strax innan nyårsdagen. Runt 2.4% av Sveriges bilflotta var då laddbar.

Det var då det. Nu finns det 185 tusen laddbara bilar i Sverige. Antalet har nästan fördubblats på ett år.


BörjeEkholmEricssons VD Börje Ekholm var rädd att han skulle frysa ihjäl i en elbil.

Vi visade varför han inte behöver vara rädd för sådana där nymodigheter.


NorskaElbilarBilauktionsfirman Kvd beslutade att sluta exportera miljöbilar.


TSLAraketI februari tog Teslas aktiekurs ett rejält skutt uppåt. Börsraketen TSLA gick från $300 i december 2019 till $887 i början av februari. Alla var häpna och hänförda. Experterna varnade för en bubbla som snabbt skulle brisera…

…idag ligger TSLA på över $3300 räknat på pre-split värdet.


GF_Berlin_before

Tesla började bygga sin europeiska bilfabrik utanför Berlin. Tack vare Fiat och BMW

Fast de fick snabbt problem med tyska miljöaktivister som ville stoppa bygget. Eller hur var det nu, ville de det?


BocaChicaSpaceX började tillverka sina Starship prototyper på löpande band i Boca Chica. Tre skift som bokstavligen jobbade dag och natt på att få raketerna färdiga. Det kan vara mänsklighetens enda chans menade Elon Musk.


MiljonTeslaWaldoDen 10 mars 2020 twittrade Elon Musk ut denna bild som visar den enmiljonte bilen Tesla tillverkat. En viktig milstolpe för företaget.

En annan viktig milstolpe var att det var i denna artikel ordet “corona” först nämndes på Tesla Club Swedens nyhetssidor. Pandemin har spritt sig över världen och resten av året blev helt annorlunda mot vad folk tänkt sig.


De första två månaderna av 2020 ter sig så avlägsna, så annorlunda som om de varit ett helt annat år. Mars 2020 markerade början på en annorlunda värld, med corona-restriktioner och karantän-nedstängningar.

Läs nästa del av vår årskrönika i morgon.

Tagged . Bookmark the permalink.