Året som gått – 2020 – del 2

I början av mars bytte världen skepnad. Corona-pandemin tvingade folk stanna hemma, jobba hemifrån, studera hemifrån. Tusenåriga seder försvann över en natt. Ingen skakar hand nuförtiden. Världen gick istället online. Att ha videomöten blev det nya vanliga för miljarder av människor.

TCSviews2020

Intressant nog såg vi på Tesla Club Sweden också hur pandemin påverkade våra läsare. Är man orolig för sin och sina anhörigas hälsa är det här med elbilar inte lika viktigt längre. Vi såg vår läsarskara halveras under mars månad – och läsarna återkom inte förrän i september, när första vågen av pandemin var över. Och just nu märker vi effekterna av andra vågen.


Vi rapporterade om respiratorn Teslas ingenjörer byggt från bildelar. Då, i början av pandemin trodde alla att det skulle behövas hundratusentals respiratorer för att ta hand om vågen av patienter. Även GM och Ford hade planer på att tillverka hela respiratorer, eller delar till dem.

Tesla köpte även 1200 respiratorer som de delade ut till behövande sjukhus.


Även i svåra tider behöver man dock kunna skratta. Kanske ännu mer än vanligt. Årets aprilskämt från oss var “Krama din Tesla!” – att om du kramar din Tesla Model 3 på ett särskilt sätt öppnas en hemlig lucka på bilen.


MYheatpump

De första Tesla Model Y levererades till kunder. Vi fick reda på hur nya värmepumpen fungerade. Och konsulten Sandy Munro gjorde succé på YouTube när han la upp klipp på hur hans företag plockade isär en Tesla Model Y i sina minsta beståndsdelar.


SeatMiiTidningen Auto Motor & Sports test av elbilen Seat Mii Electric slog ner som en bomb i bilvärlden då de utsåg den till Sveriges billigaste bil. Bilen med de lägsta ägarkostnaderna, billigaste nybilen att äga var en elbil!


VartaverketSveriges sista kolkraftverk stängdes. Värtaverket var Stockholms enskilt största källa av fossila utsläpp, stod för 20% av stadens totala växthusgasutsläpp och var Sveriges åttonde största utsläppskälla av fossilt koldioxid. Svensk el blev därmed 99% fossilfri.


Refinery

Oljeindustrin blev en krisindustri. När ingen flög längre, när alla stannade hemma sjönk världens efterfråga på råolja. Oljebolagen betalade till och med negativa priser ett tag – du fick pröjs om du tog emot råolja från dem! Oljeindustrin i USA kollapsade. Raffinaderier bommade igen.


AvgDegr

En stor undersökning gav svar på den eviga frågan “hur länge håller elbilars batterier?”. Efter att ha undersökt över 6000 elbilar kom de fram till att elbilars batterier degraderas i genomsnitt 2.3% per år.


HurleyBehnkenFalconSpaceX sköt upp sina första astronauter i rymden.


M3heroVi avlivade myten om koldrivna Teslor. Att det skulle vara dåligt att skaffa elbil i Sverige för då måste polackerna driva mer sina kolkraftverk.


CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75

Årets upplaga av Swedish Electric Car Championship var en tävling Ystad-Haparanda-Ystad fram och tillbaka längs hela vårt avlånga land. Vinnaren blev Jens Lindqvist, aka Generalbogge med tiden 42:02. Nytt svenskt rekord för elbilar på sträckan Haparanda-Ystad sattes av Mikael Robertsson, aka EnTraktor med tiden 19:58


TeslaNorrkoping2Tesla öppnade ett service-center i Norrköping.


Vi2

Jag släppte en bok “Mitt liv som elbilist” med samlade kåserier som på ett lättläst sätt belyser alla bekymmer man ställs inför som elbilist. Korta, roliga, lättlästa berättelser som underhåller och informerar på samma gång. Boken går fortfarande att köpa i både pappersform och som e-bok.


Efter sommaren började pandemins första våg att avta. Vi kunde andas ut och livet kom i gång så smått igen. Om denna avslutande del av året berättar vi i morgondagens krönika.

Läs även Året som gått – 2020 – del 1

Tagged . Bookmark the permalink.