Tesla Club Sweden 2015

2015: The year of the Autopilot

Med anledning av Tesla Club Swedens 10 års jubileum går vi igenom vad som har hänt under alla dessa år. Nu har vi kommit till år 2015:

Under 2015 öppnade Tesla Service Center i Göteborg och butiker i Mall of Scandinavia och Emporia köpcentra. Den 30:e september lanserade de Tesla Model X. I Sverige började Teslas destination charger nätverk byggas ut.

Tesla Model S ägare fick snabbare bilar. Plötsligt en dag fick de ny mjukvara med snabbare acceleration. Helt gratis. Vi förklarade hur man trimmar en elbil.

Vi på Tesla Club Sweden fick sponsring med gratis serverplats, som kom precis lagom i tid…

För när Elon Musk den 4 maj twittrade om vår artikel “Test drive of a petrol car” exploderade om inte Internet men i alla fall vår server. Inom en minut klickade hundratusentals personer runt om i världen på länken till artikeln vilket fick servern att krascha av överbelastning. Vi fick snabbt öka på kapaciteten och bandbredden för att få upp den igen. Artikeln översattes sedan till ett dussin andra språk och fick stor spridning runt hela världen.

Vi hade vår första klubbträff där 23 Tesla Model S åkte klassiska raggarrundan i Stockholm – och sedan BEV-ade vi en bensinstation 🙂

Årets största nyhet var ändå autopiloten, som skickades ut till bilarna den lördagen den 24:e oktober 2015. Medlemmar berättade hur de tjuvtittade på Tesla-appen under bordet på middagsbjudningar för att snabbt tacka för sig och “åka hem”, dvs sätta sig i bilen och köra runt-runt på natten med autopiloten.

När vi testade autopiloten skrev vi “Ratten börjar röra på sig av sig själv medan bilen följer vägens svängar. Första gången det händer känns det totalt overkligt. Ett leende sprider sig på ens läppar – man har precis fått smaka på framtiden och smaken är ljuvlig!” Glöm inte att år 2015 var det fortfarande totalt science-fiction att en bil kunde styra sig själv. Och på den tiden behövde man inte ens hålla i ratten – det räckte med att röra vid den typ en gång i minuten. Detta var innan folk missbrukade friheten och myndigheterna införde tvingande lagar.

En uppmärksammad artikel från 2015 var “Om alla bilar i Sverige var elbilar” där vi räknade ut hur mycket el som det skulle gå åt om vi bytte alla bilar i Sverige till elbilar? Den citeras och hänvisas till många gånger än idag.

Året avslutades med en annan viktig milstolpe: SpaceX lyckades för första gången landa ett av sina raketsteg. Därmed öppnades vägen mot stjärnorna med återanvändbara raketer. Det vi nästan tar som naturligt idag var en enorm nyhet i slutet av december 2015.

Bookmark the permalink.